Home Izdvojeno Penava: Tu smo da promijenimo stvari u Hrvatskoj i predano radimo za dobrobit hrvatskog naroda

Penava: Tu smo da promijenimo stvari u Hrvatskoj i predano radimo za dobrobit hrvatskog naroda

by Ante R.

Ivan Penava, predsjednik Domovinskog pokreta, s predstavnicima užeg predsjedništva Domovinskog pokreta održao je konferenciju za medije na temu političkih aktualnosti.

”Na današnji dan su prije 33 godine po prvi puta u Kranjčevićevoj ulici postrojene četiri brigade Zbora narodne garde, zbog čega upravo na ovaj datum obilježavamo Dan Hrvatske vojske i Dan Hrvatske kopnene vojske, a čijim pripadnicima čestitam njihov dan s vjerom, nadom i neizmjernim ponosom, na način kako nas naši vojnici zastupaju i u svakodnevnom životu uslijed silnih nedaća i prirodnih nepogoda, ali jednako tako i u mirovnim misijama po cijelom svijetu”, uvodno je rekao Penava.

Penava je poručio kako jednako tako želi čestitati i svakom hrvatskom branitelju, jer je upravo Hrvatska vojska plod prije svega njihovog truda, rada, krvi i znoja, života i stradavanja: ”Stoga svima njima i svim građanima želim čestitati u ime Domovinskog pokreta Dan Hrvatske vojske”.

”Što se tiče aktualnosti, na upravo održanoj koordinaciji prošli smo ono što se događa vezano za rad saborske većine u Saboru, gdje smo s našim predsjednikom Kluba, gospodinom Igorom Peternelom, koji koordinira rad naših zastupnika, zaključili da je, unatoč vrlo dinamičnom tjednu koji je iza nas, novi saziv Kluba Domovinskog pokreta na vrlo zadovoljavajući način ušao u novi saziv, da su saborski zastupnici koji su dosta nepoznati široj hrvatskoj javnosti, ali jako poznati nama u političkom svijetu, zastupljeni, kao što ste mogli vidjeti, sa značajnim pojačanjima i po dobnoj strukturi na način da se Domovinski pokret značajno pomladio u tom smislu, tako da se možemo pohvaliti i najmlađim
saborskim zastupnikom od uspostave demokratske i slobodne Republike Hrvatske”, naglasio je.

Penava je dodao da su također napravili značajne iskorake i što se tiče pripadnica nježnijeg spola i da se nada da tome nije kraj te kako će se potruditi tu priču još ojačati: ”Iz ovih početnih nastupa mogli ste vidjeti da je riječ o pametnim, kvalitetnim i poštenim ljudima koji imaju hrabrosti zastupati svoje stavove, stavove svog neposrednog okruženja, svojih birača, a jednako tako i stavove Domovinskog pokreta, i boriti se i zalagati za ono što smatraju da je dobrobit i opći interes hrvatskog naroda, hrvatskog društva i hrvatske države”.

”Što se tiče izvršne vlasti, u kontinuiranom smo kontaktu, razgovorima i pregovorima unutar vladajuće koalicije i tu je još jako puno posla pred nama. Resori su podijeljeni, a tu su i ministri iz redova Domovinskog pokreta koji su sastavni dio Vlade Republike Hrvatske. Tu su naravno i naši stranački čelnici, svi skupa ovdje koji igramo značajnu ulogu unutar Domovinskog pokreta, koji kreiramo politike Domovinskog pokreta, naravno, zajedno sa svim našim članovima po terenu. Do teme državnih tajnika još nismo stigli. To je tema koja nas očekuje vrlo brzo, a onda naravno i ulazak dublje u problematiku”, istaknuo je.

Upozorio je kako ono što su tražili i molili za svoje ministre, a što, kako je rekao, nažalost uglavnom nisu dobili, jest određeni mir i podrška kroz sto dana, da se resori i ministri stabiliziraju sa svojom ekipom ljudi, da se upoznaju i da uđu u tematiku resora: ”Nažalost, u medijima se zbog pojednostavljivanja činjenica pretpostavlja da novinari, a i čitatelji, sve znaju o svemu. Tako da se na tom tragu vrlo često upućuju pitanja našim ministrima koji trebaju, valjda, znati iz aspekta poljoprivrede koliko u svakoj općini i u svakom kokošinjcu ima koka”.

”Stoga molim da se pokuša barem shvatiti da je ovdje riječ o najvišim razinama obnašanja državne vlasti, da je riječ o složenim procesima koji se reflektiraju i na zadnji kokošinjac ili štalu, ili pak tvrtku ili obrt iz aspekta gospodarstva, ili demografsku sliku kod ministra Šipića”, rekao je.

Ističe kako se tu mora biti jako studiozan i puno se koordinirati sa strukom: ”Volimo u medijima pričati koliko je struka dominantna, a ako pričamo o struci, onda moramo shvatiti da pričamo o sveobuhvatnim aktima, o različitim promišljanjima, studijama i da pričamo, na kraju krajeva, o različitim vremenima koja su sama po sebi fluidna, dinamična i uvijek nose nešto novo. Ti dokumenti i pristupi su vrlo složeni i pojednostavniti to u dvije sekunde, u dvije riječi i očekivati od ministra da s te dvije riječi pokrije apsolutno svaku situaciju u prvom danu i prvom tjednu svog mandata je apsolutno nerealno”.

”Stoga je tih sto dana nešto na čemu ćemo nastaviti inzistirati, ni u jednom segmentu ne tražeći alibi da se ne sučelimo sa izazovima, pitanjima, opstrukcijama i sa svim onim što je sastavni dio politike. Tu smo došli da promijenimo stvari u Hrvatskoj i na tome radimo predano. Stoga su vrlo intenzivni razgovori i unutar stranke i unutar koalicije, ali i sa svim ostalim akterima na političkoj sceni, na javnoj sceni i s građanima na terenu, jer to je otprilike ono što Domovinski pokret jest – da pokušamo sve vas razumjeti i izvući najbolje za sve nas zajedno”, poručio je.

Penava se dotakao i Milorada Pupovca te naglasio da su tu vrlo jasnog stava kojeg su komunicirali iz aspekta vlastite vjerodostojnosti: ”Jasna je stvar da u sklopu bilo kojeg segmenta vladajućih ne može biti govora o sudjelovanju SDSS-a kao političke stranke, uvijek uz ogradu da ne pričamo o pripadnicima srpske nacionalne manjine, već o političkoj
stranci SDSS s kojom mi nismo bili, niti ćemo ikad biti u koaliciji. Ne želimo niti natruhe nekakvih mogućnosti povezivanja Domovinskog pokreta sa SDSS-om. Gdje većina kreira i dogovara, većina u kojoj je Domovinski pokret, elemenata SDSS-a ne može biti jer smo u toj priči jednostavno nekompatibilni. To je nešto po čemu smo vrlo jasni od početka i to će tako ostati i nadalje”.

You may also like