Home Analiza Pentagon zabrinut zbog rastuće arktičke suradnje između Kine i Rusije: Kremlj kaže da arktička suradnja s Kinom nije usmjerena ni protiv koga

Pentagon zabrinut zbog rastuće arktičke suradnje između Kine i Rusije: Kremlj kaže da arktička suradnja s Kinom nije usmjerena ni protiv koga

by Kristina B

Rusija i Kina sve više surađuju na Arktiku što bi moglo utjecati na regionalnu stabilnost, rekla je američka vojska objavivši svoju strategiju za regiju, donosi Reuters.

Arktik je regija na vrhu svijeta, doslovno, koja uključuje dijelove osam zemalja – Kanade, Grenlanda, Islanda, Norveške, Finske, Švedske, Rusije i Sjedinjenih Američkih Država.

Rusija je ponovno otvorila stotine vojnih lokacija iz sovjetske ere na Arktiku, navodi se u izvješću Pentagona. Kina, koja sebe opisuje kao državu “blizu Arktika”, tamo također ima ambicije te je najavila izgradnju “Polarnog puta svile”. Kina je bacila oko na mineralne resurse i nove brodske rute dok se ledeni omotači povlače zbog rastućih temperatura.

“Sve više Narodna Republika Kina i Rusija surađuju na Arktiku kroz više nacionalnih instrumenata”, stoji u izvješću Pentagona. “Iako i dalje postoje značajna područja neslaganja između NR Kine i Rusije, njihovo sve veće slaganje u regiji je zabrinjavajuće, a Ministarstvo obrane nastavlja pratiti ovu suradnju”, dodaju.

Arktički morski putovi sve se više koriste za povezivanje velikih gospodarstava preko Tihog i Atlantskog oceana jer globalno zatopljenje smanjuje ledene slojeve i omogućuje duža razdoblja bez leda na moru.

Kina i Rusija zajedno rade na razvoju arktičkih pomorskih ruta dok Rusija nastoji isporučiti više nafte i plina Kini usred zapadnih sankcija, a Kina traži alternativnu pomorsku rutu kako bi smanjila svoju ovisnost o Malačkom tjesnacu.

“Kina sudjeluje u arktičkim poslovima u skladu s osnovnim načelima poštivanja suradnje u kojoj svi dobivaju, održivog razvoja te je ojačala suradnju s drugim stranama kako bi održala mir i stabilnost”, rekao je novinarima u utorak Mao Ning, glasnogovornik kineskog ministarstva vanjskih poslova.

Američke sankcije postigle cilj; Dodik se potužio, zaziva pobjedu Trumpa: “Opća je pomutnja među ljudima”

Stručnjaci za sigurnost i regionalni vojni atašei kažu da se kinesko oslanjanje na brodske rute u Indijskom oceanu smatra strateškom ranjivošću Pekinga, posebice u sukobu oko Tajvana.

Izvješće Pentagona dodaje da Kina želi iskoristiti “promjenjivu dinamiku na Arktiku kako bi ostvarila veći utjecaj i pristup, iskoristila arktičke resurse i igrala veću ulogu u regionalnom upravljanju”.

U izvješću se dodaje da je američka vojska imala strategiju “motri i reagiraj” u regiji koja se temeljila na prikupljanju obavještajnih podataka, suradnji sa saveznicima i sposobnosti raspoređivanja vojnih sredstava.

Ovog će mjeseca SAD, Kanada i Finska formirati konzorcij za izgradnju brodova ledolomaca namijenjenih jačanju brodogradnje saveznika i suprotstavljanju Rusiji i Kini u sve više strateškim polarnim regijama. Sporazum – koji tri članice NATO-a namjeravaju potpisati do kraja godine – udružit će zahtjeve saveznika kako bi se povećali kapaciteti brodogradnje, rekao je dužnosnik, dodajući da je osmišljen kako bi se poslala poruka Rusiji i Kini.

Kremlj je u utorak priopćio da ruska suradnja s Kinom na Arktiku nije bila usmjerena protiv bilo koje druge zemlje te da je američka kritika takvog rada neumjesna, piše Reuters.

Kremlj je, upitan o izvješću Pentagona, u utorak rekao da neki njegovi sadržaji imaju prizvuk sukoba i da je suradnja Rusije s Kinom usmjerena samo na poticanje stabilnosti.

“Arktik je također strateško područje za našu zemlju. Rusija zauzima odgovoran stav i poduzima korake kako Arktik ne bi postao područje razdora i napetosti”, rekao je glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov.

“U tom smislu, rusko-kineska suradnja u arktičkoj zoni može samo pridonijeti ozračju stabilnosti i predvidljivosti na Arktiku. Rusko-kineska suradnja nikada nije usmjerena protiv trećih zemalja ili skupina trećih zemalja, već je usmjerena samo na zaštitu interesa tih zemalja (Rusije i Kine)”, rekao je Peskov.

Peking i Moskva surađuju na razvoju arktičkih pomorskih ruta dok Rusija nastoji isporučiti više nafte i plina Kini usred zapadnih sankcija.

You may also like

Verified by MonsterInsights