Home Izdvojeno Plenković će se sastati licem u lice s čovjekom koji je vrijeđao Hrvatsku: Hoće li reagirati?

Plenković će se sastati licem u lice s čovjekom koji je vrijeđao Hrvatsku: Hoće li reagirati?

by Ante R.

Devetnaesta po redu konferencija na slovenskom jezeru održava se u ponedjeljak i utorak te kao i svake godine okuplja niz političkih, ekonomskih i znanstvenih čelnika te niz intelektualaca. Na forum stiže predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen, obratit će se i slovenska šefica diplomacije Tanja Fajon i predsjednica Nataša Pirc Musar, a videoporukom i glavni tajnik Ujedinjenih naroda Antonio Guterres.  

Plenković i trojica premijera govorit će na panelu od 14:30, pod moderiranjem slavnog novinara Alija Aslana. Na Bled u ponedjeljak stiže i hrvatski ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman koji će kasnije govoriti na panelu o “traženju stabilnosti u kaosu”, uz slovensku kolegicu Fajon i mađarskog kolegu Petera Szijjarta.

Na skupu će, između ostalih, govoriti i slavni ruski šahist Gari Kasparov, kritičar Kremlja s hrvatskom putovnicom, a stižu i pripadnici umjerenijih političkih struja s palestinske i izraelske strane – Mustafa Barguti, čelnik Palestinske nacionalne inicijative koja se protivi duopolu Fataha i Hamasa te Tzipi Livni, bivša izraelska potpredsjednica vlade i ministrica u nizu resora koja se zalaže za rješenje s dvije države.

Ovogodišnja dvodnevna konferencija naslovljena je “Svijet paralelnih stvarnosti”, a u najavi govori o kraju “relativnog, često varljivog doba mira”. “Ruska agresija na Ukrajinu i sukob na Bliskom istoku, oba s nezamislivim humanitarnim posljedicama, zoran su i katastrofalan podsjetnik na ono što se događa kad međunarodna zajednica ne djeluje i zadrži nužnu odgovornost za globalnu stabilnost”, stoji u najavi.

Konferencija poziva na povratak multilateralnoj suradnji temeljenoj na zajedničkim principima demokracije, ljudskih prava i poretka utemeljenog na pravilima, no priznaje da ti principi danas možda nisu široko prihvaćeni.

“Kako izbjeći dvostruka mjerila, a istovremeno uzeti u obzir specifične situacije i kontekste? Kako možemo osigurati da se globalni problemi rješavaju ravnopravno u cijelom svijetu i da se ljudski život posvuda jednako cijeni? Moramo sačuvati ljudsko dostojanstvo i krenuti prema odgovornijoj politici”, najavljuju Slovenci glavne teme skupa.

Kao što smo naveli, stiže i srpski premijer Miloš Vučević koji je prije nekoliko dana prozvao Hrvatsku zbog uhićenja članova glazbene grupe Jandrino jato. “Mnogi moji prijatelji iz Krajišnika vole tu grupu, a ja osobno jako volim pjesmu ‘Maršira kralj Petar Garda’, to je slobodarska pjesma. Nažalost, u Srbiji se više žali za Severinom nego za jednim uhićenim ili ubijenim Srbinom. Ovdje će mnogim NVO biti puno više žao jedne podružnice nego jednog Srbina na Kosovu”, rekao je Vučević i sve nazvao kršenjem ljudskih prava.

Inače, grupa je poznata po stihovima poput “Probudi se Srbine, pređi preko Drine, zar ne vidiš da ti narod u Krajini gine”. Slučaj je u Srbiji dobio na pozornosti nakon što je srpski odvjetnik Nemanja Berić dobio 15 dana zatvora u Hrvatskoj jer je nakon prelaska Bajakova puštao pjesme koje također veličaju tzv. SAO krajinu, piše Direktno.

You may also like

Verified by MonsterInsights