Home Izdvojeno Plenković: Mora se iznaći rješenje za izborni zakon

Plenković: Mora se iznaći rješenje za izborni zakon

by Ante R.

Prilikom otvorenja mosta u Svilaju, premijer Plenković govorio je i o statusu Hrvata u Bih i izmjenama izbornog zakon.

– “Idućeg tjedna je novi sastanak na vrhu čelnika država EU i država Zapadnog Balkan. Bit će to prigoda da se na stol stave svi aspekti daljnjeg paketa ekonomskog paketa i infrastrukturne pomoći. Bit će to prigoda i da se pošalje snažna politička poruka da je proces proširenja živ, da traje, da privlačnost EU za BiH znači daljnje reforme i u gospodarskom i u socijalnom smislu. Isto tako bit će prigoda za izgradnju međusobnog povjerenja, a to međusobno povjerenje može se graditi samo ako su tri konstitutivna naroda u BiH uistinu ravnopravna. A to znači poštivanje onoga što je dogovoreno u Daytonsko-pariškom mirovnom sporazumu na konceptu jedne države, dva entiteta i tri ravnopravna naroda, kao i svih drugih u BiH, i stoga se mi zalažemo i podržavamo napore svih političkih stranaka u BiH i institucija BiH, uz potporu međunarodne zajednice, da se iznađe rješenje za dogovor o izmjenama izbornog zakona koje u budućnosti neće dovoditi Hrvate kao najmalobrojniji konstitutivni narod u situaciju da nemaju svojeg legitimnog predstavnika u najvišim institucijama BiH, istaknuo je Plenković.

– To govorim kao veliki zagovornik i prijatelj BiH, naglasio je te dodao da će se BiH pomoći oko cjepiva te ekonomskih ulaganja i razvoja.

– Zajedničke vrijednosti, povjerenje, pomirenje temeljna su načela koja nas okupljaju na kojima ćemo dati svoj doprinos i kao susjed i kao prijateljska zemlja te nadasve svojim utjecajem kao članica EU-a da pomognemo BiH u svim mogućim aspektima u njezinom napretku i blagostanju svih njezinih građana, rekao je  Plenković.

Želimo ispraviti lošu anomaliju. Nije dobro da se jedan konstitutivan narod ne osjeća dobro i nezastupljeno, to nema smisla. Zamislite da je takva situacija s Bošnjacima ili Srbima, bi li oni bili zadovoljni?, upitao je.

Idući izbori u BiH su u listopadu iduće godine, a hrvatski premijer kazao je kako je dobra praksa u svijetu da se promjene izbornog zakona trebaju učiniti najkasnije godinu dana prije održavanja izbora, zbog čega su pregovori sada u intenzivnoj fazi.

– Ne možemo reći da je pravo svakog pojedinca zagarantirano, a da onda ono što se dogovorilo ne bude ispoštovano. To nije dobro za budućnost BiH i to govorim kao njezin prijatelj, rekao je”, prenosi HRT.

You may also like