Home Izdvojeno Plenković otkrio detalje nabave američkih Bradleyja: Dobili smo dogovor koji sadrži manju cijenu

Plenković otkrio detalje nabave američkih Bradleyja: Dobili smo dogovor koji sadrži manju cijenu

by Ante R.
Premijer Andrej Plenković potvrdio je nakon sastanka užeg kabineta Vlade da je postignut dogovor o nabavi američkih oklopnih vozila Bradley za hrvatsku kopnenu vojsku. ‘Pripremali smo razmjenu pisama kojom će se formalizirati suradnja, američke donacije i određena ulaganja kako bi se ta vozila stavila u funkciju’, rekao je Plenković. Ukupna vrijednost projekta je 196,2 milijuna dolara

‘U ranijoj fazi je bilo da će donacija biti 51,1 milijun dolara što je za šest milijuna više nego je bilo ranije dogovoreno. Time će i uplata s hrvatske strane biti manja. Ukupna uplata bit će 145,3 milijuna dolara’, naveo je premijer, dodajući da neće biti potpisivanja ugovora, nego će se transakcija odvijati kroz razmjenu pisama.

Rekao je da smatra kako je RH došla do rješenja koje je sada bolje kako financijski, tako i sadržajno i u pogledu aktivnosti na modernizaciji vozila, u odnosu na prethodnu ponudu.

 

‘Prema prethodnom dogovoru potpuno opremljeno bilo je 28 vozila, a nakon razgovara bit će opremljena 62 vozila. Imat ćemo 22 vozila za rezervne dijelove, umjesto njih samo 17 koliko je bilo dogovoreno ranije’, dodao je.

Oprema ovih vozila bit će takva da uključuje automatski top, strojnicu te protuoklopne rakete.

Upitan kada se mogu očekivati u Hrvatskoj, rekao je da je intencija da prva vozila dođu 2023. a dolazit će sukcesivno. Istodobno će se jačati kapaciteti u tvornici Đuro Đaković u Slavonskom Brodu, s ciljem da budu kompletno modernizirani i spremni za korištenje.

 

Ministar obrane Mario Banožić kazao je da se očekuje pozitivno mišljenje od Ureda predsjednika RH. Podsjetimo, predsjednik Zoran Milanović i ministar Banožić tjednima su bili u sporu oko prihvaćanja američke donacije vozila Bradley M2A2 ODS.

‘Uštedjeli smo 100.000 dolara po vozilu’, naglasio je Banožić. Dodao je da bi proces bio lakši da je Milanović surađivao i bio konstruktivan tijekom procesa pregovora.

 

Plenković je u petak kazao da je nabava Bradleya projekt vlade, a ne ‘projekt kojeg se sjetio Milanović ili netko od njegovih savjetnika’. Kazao je da su pojačani razgovori sa SAD-om te da misli kako će doći do rješenja koje je bolje od ‘inicijalne ponude’.

‘Postići ćemo nešto što je jako dobro za hrvatsku kopnenu vojsku’, najavio je Plenković, dodajući da će vojska biti još respektabilnija nego što je danas. – Hina

You may also like