Home Izdvojeno Policajci htjeli uzimati mito za prekršaje: Slučajno zaustavili auto za koji nisu znali da je USKOK-ov ni tko u njemu sjedi

Policajci htjeli uzimati mito za prekršaje: Slučajno zaustavili auto za koji nisu znali da je USKOK-ov ni tko u njemu sjedi

by Kristina B

Dvojica policajaca zaradila su optužnicu zbog počinjenja kaznenih djela zlouporabe položaja i ovlasti u pokušaju te krivotvorenja službene ili poslovne isprave. Oni su 30. kolovoza prošle godine uzeli policijsko vozilo bez vidljivih oznaka s kojim su htjeli uzimati mito za prekršaje. Pritom su slučajno zaustavili službeno vozilo USKOK-a nakon čega su upali u probleme, donosi Jutarnji list.

Optužnicom se I. i II. okr. terete da su, 30. kolovoza 2023., oko 13,30 sati, na području Zagrebačke županije, ovlasti policijskih službenika I. postaje prometne policije PU zagrebačke, raspoređenih na poslove auto-ophodnje na području Policijske postaje Jastrebarsko, koristili kako bi ostvarili nepripadnu materijalnu dobit.

Naime, postupajući u toj nakani, neovlašteno su napustili područje PP Jastrebarsko na kojem su bili raspoređeni, a potom su u I. postaji prometne policije PU zagrebačke, službeno vozilo s oznakama policije koje je toga dana za obavljanje službe zadužio II. okr. zamijenili sa službenim vozilom bez vidljivih policijskih oznaka koje je u zaduženju imao I. okr. te su se njime odvezli na državnu cestu D-10 na kojoj se u to vrijeme kroz službene evidencije zaduženja nisu mogli locirati.

Mladi proizvođač poludio na vijest o uništavanju tona paprike: ‘Ne razumijem, godinama tražim kooperante…‘

Zatim su okrivljenici na navedenoj cesti, kod izlaza za Vrbovec, u namjeri da se nepripadno materijalno okoriste naplatom novca od sudionika u prometu po osnovi počinjenih prekršaja, zaustavili službeno vozilo kojim se koristi USKOK te su od vozačice USKOK-a zatražili prometnu i vozačku dozvolu i priopćili joj da je vozilom upravljala brzinom većom od dozvoljene. Međutim, kad su utvrdili da su zaustavili službeno vozilo USKOK-a te da se u vozilu nalaze državnoodvjetnički dužnosnici, nisu od nje zatražili plaćanje navodnog prekršaja, već su zatražili broj njenog mobilnog telefona poručivši joj da će je kontaktirati, nakon čega su se udaljili sa mjesta događaja. Prilikom navodnog službenog postupanja vozačici nisu izdali dokument o počinjenom prekršaju niti su isti stvarno utvrdili.

Opisane aktivnosti okrivljenika pobudile su sumnju u zakonitost njihovog postupanja o čemu je USKOK odmah obavijestio policiju.  Okrivljenici su, radi prikrivanja nezakonitog postupanja u kojem su zatečeni, svojim potpisima ovjerili izvješće o obavljanju službe u kojem je bilo navedeno da su tog dana nadzirali brzinu kretanja vozila u mjestima Jastrebarsko, Donji Desinec i Klinča Sela te podaci vozača prema kojima su postupali, što nije odgovaralo istini – stoji u priopćenju USKOK-a.

You may also like

Verified by MonsterInsights