Home Izdvojeno Policija traži počinitelja: Oštećen mauzolej četničkom zapovjedniku Šoškoćaninu u Borovom Selu

Policija traži počinitelja: Oštećen mauzolej četničkom zapovjedniku Šoškoćaninu u Borovom Selu

by Kristina B

S noći na petak oštećen je mauzolej Vukašinu Šoškoćaninu koji se nalazi na groblju u Borovom Selu. Prema navodima iz policije dojavu o oštećenu mauzoleja policija je dobila od jednoga građanina, a za sada se ne zna je li počinitelj jedna ili više osoba, donosi Direktno.hr.

Ovim povodom kratko se oglasila PU vukovarsko-srijemske: “U četvrtak, 18. srpnja, zaprimljena je dojava o oštećenju spomenika na groblju u Borovu. Policijski službenici provode kriminalističko istraživanje u cilju pronalaska počinitelja”. Četnički komandant Vukašin Šoškoćanin glavna je odgovorna osoba za masakr nad hrvatskim policajcima u Borovu Selu u svibnju 1991. godine.

Šoškoćanin je bio zapovjednik oružane pobune u Borovom Selu i provoditelj ideje Velike Srbije na tlu Hrvatske, a upravo se u Borovom Selu dogodio mučki masakr nad hrvatskim policajcima 2. svibnja 1991. godine. Rođen je 1958. godine, a umro je u nerazjašnjenim okolnostima 13 dana nakon masakra. Osim što je predvodio pobunu, Šoškoćanin je bio veterinar, predsjednik mjesne zajednice u Borovom Selu te član Srpske demokratske stranke.

Njegova smrt je nerazjašnjena iz više razloga, a kao jedan od njih se navode teze koje je iznosio javno na srpskim televizijama nakon pokolja. On je između ostaloga rekao kako se na dan pokolja čuo s upravnikom stanice javne sigurnosti u Vukovaru te kako će mu dati kompletan izvještaj u vezi s dvoje uhićenih policajaca u selu. Nakon toga je ustvrdio kako je izvršen brutalan napad na selo bez upozorenja “kakav se pamti samo u povijesti koja je ostala iza nas, u povijesti Endehazije”.

Stranka umirovljenika s Milanovićem pregovara o podršci za drugi mandat, a on obećava da neće šutke gledati nepravdu koju umirovljenici trpe

Brojne inicijative bez uspjeha

Šoškoćanin se navodno utopio u Dunavu i to zbog nesretnog slučaja u pretovarenom čamcu. Posada bugarskog broda od čijih se valova čamac prevrnuo spasila je sve osim Šoškočanina, a posebno je zanimljivo da je na vijestima Radio Beograda objavljeno kako je Milan Paroški u Skupštini Srbije izjavio da su Šoškočanina ubili hrvatski policajci snajperskim metkom.

Demantirati tu tvrdnju morao je čak tadašnji ministar unutarnjih poslova Radmilo Bogdanović koji je tvrdio da je ipak riječ o nesretnom slučaju, navodi se u 10-11 broju časopisa studenata povijesti Pro Tempore. Do sada su zahtjeve za uklanjanjem njegovom mauzoleja bezuspješno isticale braniteljske udruge, nije nedostajalo ni političkih inicijativa, no za sada nije bilo sluha da se po ovom pitanju zaista nešto i učini.

Braniteljica pokrenula peticiju za rušenje mauzoleja Vukašina Šoškoćanina

Hrvatska braniteljica Danka Dražina inicirala je peticiju “Rušenje mauzoleja ratnom zločincu Vukašinu Šoškoćaninu na groblju u Borovu”, a do sada je prikupila više od 1000 potpisa.

Dražina je peticijom od institucija Republike Hrvatske zatražila “da u razumnom roku, a najkasnije do sljedeće obljetnice Dana sjećanja na žrtve Vukovara i Škabrnje 18. 11. 2024. godine, ukloni mauzolej koji je posvećen ratnom zločincu Vukašinu Šoškoćaninu”.

“Na mramornoj ploči ćirilicom je napisano da je Šoškoćanin poginuo u ‘odbrani srpske zemlje’ iako se Borovo selo nalazi u Republici Hrvatskoj. Nakon što se potpisi prikupe bit će poslani svim nadležnim institucijama Republike Hrvatske te diplomatskim predstavništvima u Republici Hrvatskoj”, stoji u opisu peticije.

Kajkić sumnja u uspjeh peticije

Nikola Kajkić koji je još prije dvije godine od nadležnih institucija zatražio uklanjanje istog spomenika jako bi želio da ova inicijativa Danke Dražine uspije, ali strahuje da od toga neće biti ništa, prenosi Dnevno.

“Zakonskim sam putem zatražio da se u Borovu Selu uklone spomen obilježja poginulim srpskim dragovoljcima koji su sudjelovali u agresiji na Hrvatsku. Konkretno, riječ je o spomeniku Vukašinu Šoškoćaninu, spomeniku Belim orlovima i spomeniku četničkoj postrojbi Dušan Silni u Borovu Selu. Međutim, USKOK mi do danas nije dostavio odluku”, rekao je.

“Inspektorica koja je inače iz SDSS-a tvrdi kako po zakonu svatko ima pravo na ukopno mjesto i ustrajna je u tome kako je Šoškoćaninovo tijelo zakopano u Borovu Selu, te kako je ovo grob. Ali nije… Njegovi su ostaci premješteni u Vojvodinu i on bi ovdje imao pravo samo na običan spomenik. Međutim, ovo nije spomenik nego mauzolej koji veliča četništvo, a to je protuzakonito. Nikakvi četnički muzeji niti mauzoleji nisu dozvoljeni”, kazao je.

Napominje kako se kod navedenih spomen obilježja svake godine održavaju parastosi.

“To dodatno vrijeđa tamošnje stanovnike. Cvijeće i svijeće za ljude koji su nad njihovim obiteljima činile ratni zločin, potpuno je neprihvatljivo i tome mora doći kraj. Žrtve i stradalnici u domovinskom ratu zaslužuju poštovanje, a ne naklon i slavljenje onih koji su spalili naše domove, silovali i ubijali naše branitelje i civile, pljačkali našu imovinu”.

You may also like

Verified by MonsterInsights