Te su riječi uklesane na kamenoj spomen ploči s grbovima Matine postrojbe i datumom njegove pogibije, 22. listopada 1992. godine.

Hrvatski branitelj Mate Vučak Čigra, rođen je u Cisti Velikoj 1969. godine, a poginuo je 1992., u dobi od 23 godine, u akciji oslobađanja dubrovačkog zaleđa „Vlaštica“,  a njegove posljednje riječi bile su „Ja umirem, živila Hrvatska!“.

U središtu spomen parka,  smještenog u krugu tamošnje osnovne škole, Matino je poprsje izrađeno u bronci, na južnoj strani parka je 11 velikih kamenih ploča.

Video/Policija objavila video uhićenja 35-godišnjaka koji je podmetnuo požar kod Trogira

Uz Matine suborce i prijatelje, te brojne mještane, na svečanom otvaranju Spomen parka u subotu navečer bili su i potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora i gradonačelnik Imotskog Ivan Budalić te gradonačelnik Dubrovnika Mato Franković.

U ime Dubrovnika, grada za čiju je obranu život dalo 36 Imoćana, Franković je izrazio poštovanje svim žrtvama i njihovim obiteljima.

„Našu djecu moramo učiti da pamte, ali ne i da mrze, jer pamćenje je alat, a mržnja golem teret. I zato i kroz ovaj spomenik Mati Vučku Čigri, njegujmo kulturu poštovanja i pamćenja da znamo koliko smo teško stekli našu slobodnu i neovisnu Domovinu”, rekao je gradonačelnik Dubrovnika koji se iznosom od 20 tisuća eura priključio financiranju izgradnje Spomen parka, priopćeno je iz tog Grada.

Organizatori podizanja Spomen parka su Udruga Imotski sokolovi, Veterani 4. gardijske brigade, Kulturno-umjetnička i športska udruga Cista Velika te mještani toga mjesta. (Hina)