Home Analiza Post festum napada pagerima: Povratak 1000 godina unazad, u eru bez tehnologije, u kojoj zvonjenje telefona izgleda kao smrtna presuda

Post festum napada pagerima: Povratak 1000 godina unazad, u eru bez tehnologije, u kojoj zvonjenje telefona izgleda kao smrtna presuda

by Kristina B

Piše: Domagoj Franić, vojni analitičar

Što trebate znati o ovom “napadu putem dojavljivača” – pagera? Pageri (telefoni, walkie-talkie i sl.) ne eksplodiraju sami od sebe, bez obzira da li ih krekirali ili im poslali bilo kakav signal.

Ne postoje ni strujni krugovi kroz koje možete kratko spojiti bateriju na duže vrijeme; svi mogući krugovi će prvo izgorjeti. Baterijski požari su, u načelu, mogući, ali takav požar je popraćen “mekim” praskom napuhanog i rasprsnutog kućišta, prilično dugim (sekundama) plamenom, velikom količinom karakterističnog bijelog dima i, što je najvažnije, praktički je lišen učinka miniranja.

Glavna šteta kada se baterija zapali je užasna, duboka opeklina od “električne” vatre s litijem. Takvi incidenti s baterijama ne mogu otkinuti prste, iskopati oči ili probiti trbušnu stijenku.

Osječko Gradsko vijeće ostalo bez Kluba DP-a te povećalo plaće zaposlenima u gradskim upravnim tijelima

Što iz ovoga slijedi?

Ne, ne možete “dići u zrak niti jedan telefon (laptop, hladnjak i TV).” Eksplodirati može samo posebno “modificirana” naprava u kojoj se nalazi “pravi” eksplozivni naboj i sklop koji osigurava detonaciju na određeni signal – onako kako ste vidjeli na snimkama.

Ne, ne možete “slučajno kupiti” takav proizvod u trgovini ili na tržnici. “Modificirane” dojavljivače i radio stanice raznih vrsta primali su SAMO militanti Hezbollaha, koji su masovno kupovali takve uređaje kako bi stvorili vlastitu komunikacijsku mrežu.

U Libanonu nema čak ni operatera koji omogućava rad pagerima, tako da je potražnja za pejdžerima među civilima striktno nula, pa je stoga mogućnost da netko osim terorista bude ranjen zanemariva. Povezivanje pagera signalom je vršio Hezbollah svojim uređajima.

Tko god da je pripremio i detonirao ove uređaje, očito je sudjelovao u samom procesu nabave istih i da je duboko infiltriran u strukture Hezbollaha i poznaje logistiku i nabavu organizacije.

Dobavljač je navodna fiktivna tvrtka smještaena u Mađarskoj, kojom su navodno upravljale Izraelske službe. Pišem “navodno” jer stvarnih dokaza nema, a vjerojatno ih neće nikada ni biti jer ovakve akcije provode profesionalci, ma čiji bili.

Kolika je perfekcija planiranja vidi se i u odabiru zemlje dobavljača u kojoj je osnovana fiktivna tvrtka. Europska zemlja koja podržava rusiju i samim time Iran i njegove organizacije poput Hezbollaha. Vrlo perfidno, vjerojatno najpovoljnije cijene iz pro-ruske države. Tvrtku za dobavu je vjerojatno preporučio netko “iznutra” Hezbollaha jer se ovakve nabave sigurno nisu vršile preko javnih natječaja.

Predsjednica EK putuje u Kijev, najavila pomoć za popravak energetske infrastrukture

Pretpostavljam da je tvrtka osnovana ranije i moguće već bila “potvrđena” kao siguran dobavljač za neke druge ranije isporuke Iranu ili Hezbolahu koje su nečije službe ciljano propustile i odradile…

Za kraj ću podijeliti izjavu Amjada Taha, političkog stratega i analitičara iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, koja ima itekako veću težinu nego kada ovako nešto napiše neki “Zapadnjak”.

Amjad Tahana je napisao: “Usudio si se napasti mudar i hrabar narod 7. listopada – počinivši genocid, otimajući njihovu djecu i zlostavljajući njihove žene. Mislio si da će pasti, ali oni su ustali. Nakon 11 mjeseci, vratili su se kako bi ispravili ono što je nakratko promaklo – njihova inteligencija će vas poslati 1000 godina unazad, u eru bez tehnologije, u kojoj zvonjenje telefona izgleda kao smrtna presuda. Progonit će vas vaša vlastita sjena, previše ćete se bojati koristiti bilo kakvu tehnologiju, odsječeni od naprednog svijeta – ne s mecima ili tenkovima, već s nesalomljivom voljom hrabrih i inteligentnih ljudi uz jednostavnu šalicu kave. Odlučnim klikom zapečatit će vašu sudbinu i sudbinu svakoga tko se usuđuje nauditi njihovoj djeci. Ovo je nacija koju svijet poštuje – napadi Hezbolaha i današnji napad V82 nisu samo vojna pobjeda za Bliski istok nad radikalizmom – pobjeda ne samo za Izrael, već i za sve koji se bore protiv terorizma”.

You may also like

Verified by MonsterInsights