Home Analiza Prekršili sankcije UN-a: Stručni istražitelji urtvrdili da su Rusi napali Ukrajinu raketama iz Sjeverne Koreje

Prekršili sankcije UN-a: Stručni istražitelji urtvrdili da su Rusi napali Ukrajinu raketama iz Sjeverne Koreje

by Kristina B

SAD, Velika Britanija i Francuska optužile su Rusiju u Vijeću sigurnosti da krši embargo na oružje za Sjevernu Koreju upotrebom raketa i municije od Pjongjanga. Šef istraživačke organizacije koja traga za porijeklom oružja upotrijebljenog u ruskim napadima na Ukrajinu još od 2018. godine, rekao je u Vijeću sigurnosti Ujedinjenih naroda kako je ta organizacija neosporno utvrdila kako je balistička raketa čiji su ostaci ove godine nađeni u Ukrajini iz Sjeverne Koreje.

Sjedinjene Američke Države i njihovi zapadni saveznicu sukobili su se u petak s predstavnicima Rusije i Sjeverne Koreje na sastanku Vijeća sigurnosti UN-a jer su tvrdili da te dvije države krše embargo Ujedinjenih naroda na izvoz oružja iz Sjeverne Koreje, prenosi Beta.

Jonah Leff, izvršni direktor organizacije Istraživanje o oružju u sukobima (Conflict Armament Research), podnio je na sastanku Vijeća sigurnosti detaljnu analizu rakete koja je pogodila ukrajinski grad Harkiv 2. siječnja ove godine, izvješćuje Al Jazzira.

On je rekao kako je ta organizacija analizirala motor rakete, dio oko repa i gotovo 300 sastavnih dijelova koje je proizvelo 26 tvrtki iz osam zemalja i teritorija te je ustanovila kako se radi o raketi KN-23 ili KN-24 proizvedenoj 2023. u Sjevernoj Koreji.

Zaključke je donijela temeljem jedinstvenih karakteristika te rakete, prečnika, putanje potiska, analize mjesta gdje je pala, korejskih slova na dijelovima rakete i drugih oznaka i dijelova koji datiraju iz 2023. godine.

Leff je rekao da su njihovi timovi ispitali još tri identične rakete Sjeverne Koreje koje su pogodile Kijev i Zaporižje također ove godine.

Izbori su Francuskoj: Kakve posljedice mogu imati na rat u Ukrajini i svjetsku demokraciju?

Isporuka raketa

Oni su uočili i konvencionalno naoružanje, uključujući artiljerijske rakete proizvedene 1977. godine, zaplijenjene na bojišnici, koje prije nisu primijećene u Ukrajini, a koje je proizvela Sjeverna Koreja i koje su mogući dio nedavne veće isporuke raketa.

Vijeće sigurnosti je ilegalno prebacivanje oružja iz Sjeverne Koreje u petak razmatralo na zahtjev Francuske, Japana, Južne Koreje, Velike Britanije i SAD-a. Sastanak je uslijedio poslije ruskog veta uloženog 28. ožuka kojim je okončan nadzor tima stručnjaka UN-a za provođenje sankcija protiv Sjeverne Koreje zbog razvijanja nuklearnog programa.

SAD i njihovi europski i azijski saveznici optužili su Moskvu kako pokušava izbjeći nadzor, dok navodno krši sankcije kupovanjem oružja od Pjongjanga za svoj rat protiv Ukrajine.

Iako je istekao mandat stručnjaka UN-a za nadzor primjene sankcija Sjevernoj Koreji, čiji rad je bio produžavan od 2009. uz podršku Rusije, šefica službe UN-a za razoružanje Izumi Nakamitsu je u petak rekla u Vijeću sigurnosti kako je važno ukazati na činjenicu da će odbor Vijeća sigurnosti zadužen za nadgledanje primjene sankcija protiv Sjeverne Koreje nastavlja rad te će nastaviti pratiti primjenu režima sankcija.

Zamjenik veleposlanika SAD-a Robert Wood rekao je da je prezentacija stručnjaka Leffa, koja uključuje brojne tehničke detalje, vrlo uvjerljiva te da neovisni nalazi Leffove organizacije potvrđuju izvješća i analize drugih izvora.

“Kao stalna članica Vijeća sigurnosti, Rusija ima odgovornost podržavati i jačati međunarodni mir i sigurnost. A ipak Rusija protiv ukrajinskog naroda lansira balističke rakete koje je nezakonito dobila od Sjeverne Koreje”, rekao je Wood.

Ruski veleposlanik Vasilij Nebenzija optužio je zapadne inicijatore tog sastanka da pokušavaju iskoristiti Vijeće sigurnosti za “antiruske i antisjevernokorjeske tvrdnje” te da šire neosnovane optužbe kako bi “skrenuli pažnju s vlastitog destruktivnog djelovanja koje potiče eskalaciju u regiji”.

Rekao je kako su tvrdnje o ruskoj upotrebi sjevernokorejskih raketa u Ukrajini “apsolutno lažne” i doveo u pitanje profesionalizam i stručnost onih koji su ispitivali ostatke raketa u Ukrajini.

Ruski veleposlanik pri UN-u Vasilij Nebenzja odbacio je optužbe kao “potpuno lažne”. Do sastanka Vijeća došlo je nakon što je ruski predsjednik Vladimir Putin prošlog tjedna potpisao sporazum sa sjevernokorejskim čelnikom Kim Jong-Unom o vojnoj pomoći u slučaju oružane agresije na jednu od zemalja.

SAD je u petak također prozvao Kinu, rekavši da bi trebala upotrijebiti svoj utjecaj u Sjevernoj Koreji i Rusiji da zaštiti regionalnu i globalnu sigurnost i okonča “ovu iznimno opasnu vojnu suradnju” između dvije zemlje, prenijela je Hina, pozivajući se na Reuters.

“Apeliram na svoje kineske kolege da shvate da, ako situacija na korejskom poluotoku nastavi ovom putanjom, SAD i saveznici će se morati umiješati kako bi obranili svoju sigurnost”, rekao je Vijeću američki veleposlanik Robert Wood, bez daljnjeg  objašnjavanja.

Kina je oštro odbacila američke optužbe da potiče Sjevernu Koreju neosuđivanjem ruskog djelovanja.

“Trenutna situacija na Korejskom poluotoku nastavlja biti napeta. Kako je do ovog došlo?”, rekao je zamjenik kineskog veleposlanika pri UN-u Geng Shuang. “SAD bi trebao duboko razmisliti, posebno o svom djelovanju, umjesto da krivi druge i bježi od svoje odgovornosti kao što to inače čini.”

Pozvali SDSS i Pupovca da se očituju:  Veterani 110. karlovačke brigade smatraju da je počinio zločin iz mržnje jer je “gunđao o kockicama, hrvatima i ustašama”

“Nema razloga za zabrinutost”

Sjevernokorejski veleposlanik pri UN-u Song Kim nastojao je dati garancije, dodavši da ukoliko niko ne planira invaziju Sjeverne Koreje ili Rusije, “onda nema nikakvog razloga za zabrinutost o razvoju njihovih bilateralnih odnosa”.

“Rusko djelovanje čini svijet opasnijim mjestom za sve zemlje”, rekla je Vijeću britanska veleposlanica Barbara Woodward.

Sjeverna Koreja nalazi se pod UN-ovim sankcijama od 2006. godine zbog svojih nuklearnih programa, kao i programa razvoja balističkih projektila, a te mjere su jednoglasnom odlukom Vijeća sigurnosti osnaživane tijekom godina.