Home Izdvojeno Prijeti li Mađarima isključivanje iz B9 skupine: Šef NATO-a sastat će se s Orbánom u iznenadnom posjetu Mađarskoj

Prijeti li Mađarima isključivanje iz B9 skupine: Šef NATO-a sastat će se s Orbánom u iznenadnom posjetu Mađarskoj

by Kristina B

Glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg ovog će tjedna posjetiti Budimpeštu kako bi se sastao s mađarskim premijerom Viktorom Orbanom, javlja Euro News. “Dio mog posla kao glavnog tajnika je posjetiti čelnike zemalja NATO-a kako bismo bili sigurni da imamo sporazum”, objasnio je Stoltenberg u Rigi na tiskovnoj konferenciji B9 Summita.

“Radujem se što ću sjesti i razgovarati s Orbánom o dnevnom redu summita u Washingtonu, koji uključuje i sigurnost NATO-a, odvraćanje i potporu Ukrajini”, dodao je. “Očekujem da svi saveznici daju OK za jačanje koordinirane pomoći u Kijevu i odobre financijsku potporu”, zaključio je Stoltenberg. Čelnici će u srijedu održati zajedničku konferenciju za novinare, stoji u priopćenju saveza.

Stoltenberg je trenutačno u posjetu Rigi — koja je nedavno obilježila godinu dana uspješnog povratka vojne obveze — kako bi sudjelovao na summitu B9, čiji su domaćini latvijski predsjednik Edgars Rinkēvičs te njegovi rumunjski i poljski kolege Klaus Iohannis i Andrzej Duda.

Na zajedničkoj tiskovnoj konferenciji u latvijskoj prijestolnici, Stoltenberg je pohvalio baltičku zemlju za “predvodništvo primjerom” izdvajanjem 2% BDP-a za svoj obrambeni portfelj — za koji se očekuje da će porasti na 3% do 2027. — i njezine vojne napore u potpori ukrajinskim vojnicima .

“Latvija također pruža snažnu vojnu potporu Ukrajini”, dodao je Stoltenberg. “Vi pružate opsežnu vojnu obuku ukrajinskim vojnicima, predvodite koaliciju koja surađuje s industrijom na opskrbi dronova te pridonosite češkoj inicijativi da se osigura više topničkih granata.”

Važna njemačka inicijativa za podršku saveznika Ukrajini “svime čime mogu”; Scholz: “najbolja je ona rekonstrukcija koja se uopće ne mora dogoditi”

Ovaj iznenadni posjet Mađarskoj događa se u svjetlu najava diplomata Bukureštanske devetorice (B9), skupine srednjoeuropskih i istočnoeuropskih NATO saveznika, koji su razgovarali o mogućnosti isključivanja Mađarske iz budućih sastanaka kluba, izvijestio je 11. lipnja Financial Times (FT), pozivajući se na svoje neobjavljene izvore, piše Kyiv Intependent.

Bukureštanska devetorica je skupina srednjoeuropskih i istočnoeuropskih članica NATO-a, odnosno Bugarske, Estonije, Latvije, Litve, Poljske, Rumunjske, Slovačke, Mađarske i Češke. Osnovana je 2015. kao odgovor na agresiju Rusije na Ukrajinu, na Krimu i u Donbasu.

You may also like