Home Izdvojeno PRITISAK NA VLADU? Baražna vatra po Turudiću, spominjanje Ustava i preporuka kandidata

PRITISAK NA VLADU? Baražna vatra po Turudiću, spominjanje Ustava i preporuka kandidata

by Ante R.

Novinarke Jasmina Popović i Ana Raić (N1) u Točki na tjedan komentirale su s Milom Moralić izbor novog glavnog državnog odvjetnika, Zakon o plaćama kao i izjave premijera Andreja Plenkovića i ministrice Nine Obuljen Koržinek o N1 televiziji.

“Malo me možda iznenadila kandidatura suca Turudića”, rekla je Ana Raić i dodala: “Dva su kandidata koji su bili na prošlom natječaju – Dragičević i Wagner, koji tad nisu prošli. Kalabrić je ozbiljan kandidat jer sad na poziciji zamjenika, u upravi DORH-a, upoznat je s njegovim radom. Osoba iz kuće je najlogičnija. Turudić je netko tko bi, što svi očekuju, mogao možda prodrmati DORH koji je definitivno usporio ritam, izgubili su korak s kriminalom. No, nisu me oduševili svojim programima.”

Jasmina Popović je istaknula da je Turudić već pod povećalom javnosti i medija: “Za očekivati je da se dignula prašina oko prašina, on nikad nije krio svoje ambicije. Ne znam je li dobio mig da se javi na to mjesto ili je slobodni strijelac. On je bio kritičan, zalagao se za neke stvari koje su nailazile na kritike medija i opozicije pa bi on na sebe privukao pozornost medija i javnosti. On može biti teaser, opozicija će se koncentrirati na njega pa će možda Kalabrić biti izbor.”

Na pitanje što je zapravo sporno kod suca Ivana Turudića, Ana Raić je pojasnila:
“Nezakonito je da netko s toliko kontakata, odnosa, veza i prijateljstava s brojnim okrivljenicima sad dođe na čelo DORH-a. Nedavno je Krunislav Olujić objašnjavao kako glavni državni odvjetnik svaki spis može uzeti sebi i riješiti ga. Oni imaju neovisnost, ali zna se hijerarhija. Što se tiče Mamića, imamo crno na bijelo da je zbog Turudića i još nekolicine predmet premještan u Osijek jer su u sukobu interesa. Kontakti s Rimac bi mogli otvoriti pitanje njegove neovisnosti. To su dva predmeta koji još nisu riješeni”.

Navela je potom još nekoliko slučajeva i rekla da s njim dolazi puno prtljage te je pitanje bi li njegov izbor prošao test neovisnosti.
Komentirajući kritike predsjednika RH Zorana Milanovića i moguću intervenciju u izbor novog glavnog državnog odvjetnika, novinarke su se složile da predsjednik države nema takvih ovlasti, no svojim javnim istupanjem možda može napraviti pritisak, posebno ako izbor padne na osobu na koju je nedavno upozorio.

“Ne vidim mogućnost miješanja u izbor. Zakon o državnom odvjetništvu je jasan o slučajevima razrješenja. Može li se predsjednik pozvati na nešto pa utjecati, vidjet ćemo, ali zanimljivo je da mandat Hrvoj Šipek prestaje u svibnju. Prema zakonu sve se svodi na Vladu i Sabor koji moraju pokrenuti taj proces. Zoran Milanović može raditi ovo što i sad radi, pikanje u osobu koju je on izabrao za metu”, rekla je Popović.

Raić se slaže: “Ne vidim da bi u proceduri predsjednik imao bilo kakvu ovlast. Tko god bude novi glavni državni odvjetnik, to će biti glavni državni odvjetnik Andreja Plenkovića i HDZ-a. Procedura ništa ne znači kad HDZ ima stabilnu većinu i kad Vlada odabire jednu osobu.”