Home Izdvojeno PROVJERILI SMO NAVODE DOMAĆIH PORTALA Pojavila se informacija da će učenici morati čitati slikovnicu Mile Kekina. Ministarstvo odmah odgovorilo..

PROVJERILI SMO NAVODE DOMAĆIH PORTALA Pojavila se informacija da će učenici morati čitati slikovnicu Mile Kekina. Ministarstvo odmah odgovorilo..

by Ante R.

Ministarstvo znanosti i obrazovanja demantiralo je za portal Direktno navode da će pjesmoslikovnica “Mala” Mile Kekina, frontmena Hladnog piva, biti uvrštena na popis obveznih književnih tekstova za cjelovito čitanje u osnovnim školama diljem Republike Hrvatske.

Prema neslužbenim informacijama određenih hrvatskih portala, knjiga “Mala” trebala je naći svoje mjesto na policama školskih knjižnica osnovnih škola te biti uvrštena kao udžbenik lektire za školsku godinu 2023./2024. No, Ministarstvo znanosti i obrazovanja jasno je demantiralo te tvrdnje, ističući da navedeni naslov nije na popisu obveznih književnih tekstova za cjelovito čitanje niti se planira njegovo uvrštavanje, piše Direktno.hr.

Popisi obveznih književnih tekstova za cjelovito čitanje ili čitanje ulomaka u osnovnoj školi mijenjaju se isključivo donošenjem novog kurikuluma, no Ministarstvo trenutno ne predviđa takve promjene, kazali su nam. Dodali su nam i da je popis obveznih književnih tekstova za cjelovito čitanje dostupan na službenoj internetskoj stranici Ministarstva, gdje se mogu pronaći klasični hrvatski i svjetski književni tekstovi namijenjeni učenicima osnovnih škola.

Pjesma i slikovnica
Inače, “Mala”, osim što je slikovnica, je i pjesma objavljena na novom Kekinovom albumu “Nježno đonom”. Slikovnicu je oslikao Tomislav Torjanac, autor remek-djela “Kako živi Antuntun” i “Grga Čvarak”, a direktno je inspirirana pjevačevom desetogodišnjom kćeri koja je, kako pjesma kaže, također neobično nepraktična i samo sebi slična.

“Često pjevam o onima koji nikad neće imati mira jer su rođeni izvan okvira, da se malčice samocitiram. Volio bih da ova pjesma, bilo kroz slikovnicu, bilo kroz stihove dopre do klinki i klinaca, koji su danas, puno više nego u moje vrijeme Pipi Duge Čarape, kroz društvene mreže, aplikacije i filtere ljepote izloženi pritisku da moraju u svakom trenutku izgledati savršeno”, rekao je Mile ranije.

You may also like