Home Izdvojeno Prva sjednica nove Vlade RH: Plenković od svih ministara očekuje maksimalni angažman, najavio niz ciljeva i ulaganja u novom mandatu

Prva sjednica nove Vlade RH: Plenković od svih ministara očekuje maksimalni angažman, najavio niz ciljeva i ulaganja u novom mandatu

by Ante R.

U Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici (NSK) u Zagrebu održana je prva sjednica nove Vlade RH. Premijer Andrej Plenković pozdravio je na početku sjednice Vlade, treće kojoj je on na čelu, nove ministre i zahvalio starima – Anji Šimpragi, Nikolini Brnjac i Ivanu Malenici te im poželio uspjeh na novim dužnostima.

Na sjednici Vlade prvi put sudjeluju ministari iz redova Domovinskog pokreta – Josip Dabro, Ivan Šipić i Ante Šušnjar te HDZ-ov Tonči Glvina. Ministarstva su preuzeli jutros, a svi su poručili da su spremni za nove izazove.

“Povjerenje itekako obavezuje”, istaknuo je Plenković zahvalivši većini u Saboru koja im je dala povjerenje i dodao: “Velika nam je čast još jednom raditi za Hrvatsku.”

“Od svih članova Vlade očekujem maksimalni angažman”

Uspješna, vitalna, pravedna, održiva i suverena Hrvatska – pet je prioriteta što ih je u svom četverogodišnjem Programu zacrtala nova hrvatska Vlada u kojoj su tri ministarstva – poljoprivreda, demografija i gospodarstvo – pripala HDZ-ovu koalicijskom partneru DP-u.

Plenković je naglasio da je program sinteza političkih programa stranaka koje su dio većine te je, između ostalog, istaknuo da u naredne četiri godine želi dosegnuti 80 do 82 posto prosječne razvijenosti EU-a. Podsjetio je na dizanje kreditnog rejtinga zemlje i naglasio da želi ići i korak dalje te prijeći u kategoriju koja počinje slovom A.

Također je istaknuo da je cilj Vlade podići plaće, ali i broj zaposlenih te je najavio i dizanje mirovina, naknada za novorođenčad, roditeljske naknade, socijalnih naknada. Najavio je i izmjene Zakona o kaznenom postupku kako bi se ubrzali postupci, posebno oni vezani za korupciju te da će se u narednih 60 dana napraviti nacionalni programi vezani za nacionalne manjine.

Najavio je daljnja ulaganja u vojsku i policiju te povezivanje domovinske i iseljene Hrvatske: “Čuvat ćemo hrvatske granice, voditi računa o dignitetu Domovinskog rata, jačati utjecaj Hrvatske u Europi i svijetu… U manje od dvije godine realizirat ćemo članstvo u OECD-u, jedinoj velikoj relevantnoj organizaciji kojoj Hrvatska još treba pristupiti. Posebno ćemo voditi računa o Hrvatima izvan Hrvatske i o pravima konstitutivnog naroda u BiH.”

Parlamentarni izbori zbog Milanovića na rubu regularnosti

“Ovi parlamentarni izbori zbog protuustavnog ponašanja Milanovića i stranaka koje su ga podržavale, bili su na rubu regularnosti, ali većina građana podržala je naš smjer zemlje. Od svih članova Vlade očekujem maksimalni angažman”, poručio je Plenković.

Podsjetio je i na obljetnicu Bleiburga koja je obilježena prošlog tjedna. S potpredsjednikom Vlade i ministrom branitelja Tomom Medvedom u petak je bio na Maclju na komemoraciji, kazao je i dodao: “To je nedvosmislena poruka naše Vlade, osuda svih totalitarnih režima, fašizma, nacizma, a isto tako i komunizma.”

Kazao je i da se jutros čuo s predsjednikom Ukrajine Volodimirom Zelenskim te je izrazio potporu Hrvatske Ukrajini, a Iranu je uputio sućut zbog nesreće u kojoj je poginuo iranski predsjednik.

Nova vlada ima 18, umjesto dosadašnjih 16 ministarstava, naime, ustrojena su dva nova ministarstva – demografije i useljeništva, te zaštite okoliša i tranzicije. Neka ministarstva su promijenila naziv, a riječ je o Ministarstvu pravosuđa, uprave i digitalne transformacije, Ministarstvu znanosti, obrazovanja i mladih te Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i ribarstva, piše Dnevnik.hr.

You may also like

Verified by MonsterInsights