Home Izdvojeno Račan u imovinsku karticu upisao enormno bogatstvo pa se počeo pravdati: ‘Ma sigurno je greška, ja i ne znam koliko imam dionica’

Račan u imovinsku karticu upisao enormno bogatstvo pa se počeo pravdati: ‘Ma sigurno je greška, ja i ne znam koliko imam dionica’

by Kristina B

SDP-ov saborski zastupnik Ivan Račan predao je krajem svibnja imovinsku karticu u kojoj jedan detalj odmah upada u oko. Naime, sin pokojnog premijera i nekadašnjeg šefa SDP-a Ivice Račana upisao je da ima oko 3,5 milijuna eura samo u dionicama, piše Telegram.hr.

Račanova imovinska kartica otkriva da ima 69 dionica Hrvatskog telekoma ukupne vrijednosti od 2083 eura, kao i 20 dionica u tvrtki VUSA sa sjedištem u SAD-u, čija je ukupna vrijednost 1842 eura. U tvrtki Vonovia ima 769 dionica ukupne nominalne vrijednosti 21.678 eura.

Najviše dionica s najvećom vrijednosti ima u londonskom hotelu Park Plaza, njih 2613, u vrijednosti od, kako stoji u imovinskoj kartici, 3,4 milijuna eura. Naveo je i 15 dionica u tvrtki Peri u vrijednosti 183 eura te još po 100 dionica u tvrtkama Linde PLC i Allianz vrijednosti 39.340 i 26.500 eura.

Screenshot objave na Facebook profilu Ivana Račana

Prodao zemljište i kupio dionice

S obzirom da je tri i pol milijuna eura dosta impozantan iznos, novinar tjednika Express Luka Safundžić nazvao je Račana za komentar, ali ovaj mu je ustvrdio da se sasvim sigurno radi o nekakvoj pogrešci. Potvrdio je da je prodao vrijedno građevinsko zemljište u Savičenti, za koju je u imovinskoj kartici iz 2016. upisao da vrijedi milijun tadašnjih kuna, i da je s novcem od prodaje kupio dionice.

“Ne bih to nazvao trgovanjem dionicama. Kupio sam krajem prošle godine nešto dionica, ali da mogu reći da se bavim trgovanjem, ne mogu reći da to radim. Nisam znao što da radim s novcem kad sam prodao zemlju, netko mi je rekao: ‘Nemoj kupiti stan, kupi dionice’ i onda sam ušao u to”, kazao je.

Na pitanje ima li zaista dionice vrijedne više od 3,5 milijuna eura rekao je da je tu nešto krivo. “Moguće je da sam ja nešto krivo ispunio. Kupio sam dionice za 150.000 eura. Moguće je da sam nešto krivo ispunio, prvi sam koji se ne bi bunio da ima 3,5 milijuna eura dionica. Moram pogledati”, kaže. Objasnio je da je dionicama trgovao koristeći jednu internetsku platformu koja, govori, nema sve podatke koje zahtijeva imovinska kartica.

Više ne razumije koliko ima dionica

Desetak minuta nakon razgovora s novinarom, Račan ga je ponovno nazvao jer je navodno shvatio gdje je pogriješio pri ispunjavanju kartice.

“Prepisao sam podatke iz aplikacije, moju poziciju. Ne razumijem sad koliko dionica imam. Ne znam kako da nađem broj dionica, gledam u aplikaciju i ne znam kako da otkrijem koliki je broj dionica. Moram očito praviti ispravku. Svaka burza ima svoj način listanja, dogodila se greška. Ja ću to ispraviti, nisam trgovac dionicama. 3,5 milijuna eura, to je život značajno drugačiji, nema potrebe za radom, svaki rad dalje je stvar volje i želje”, rekao je.

Iz Povjerenstva za sukob interesa kazali su da Račan ima pravo ispraviti imovinsku karticu, s obzirom da ju je tek nedavno predao, a on u narednim danim navodno planira Povjerenstvu podnijeti ispravak.

Stan u Zagrebu, garaža, dvije vikendice

Osim spornih dionica, Račan uz mjesečnu plaću iznosu od 1860 eura neto i stan od 76 kvadratnih metara u Zagrebu, vrijedan 260.000 eura, u suvlasništvu ima dvije vikendice u vrijednosti 19.908 i 53.089 eura u mjestu Kamanje. U Zagrebu još ima garažu vrijednu 30.000 eura i dva automobila – Toyotu Corollu iz 2005. godine vrijednu 3000 eura i Volkswagen Polo iz 2019. godine vrijedan 13.000 eura.

Upisao je ušteđevinu od 65.000 eura i trezorski zapis u US-T GOVT Note od 27.738 eura. Naveo je da je osnivač Maksima komunikacija d.o.o., a stupanjem na dužnost saborskog zastupnika tvrtku je prenio na odvjetničko društvo Palatinuš i partneri.