Home Gospodarstvo Reakcije na Vladin sedmi paket mjera: Nema velikih iznenađenja! Brojke su očekivane i dobro da se ide postupno

Reakcije na Vladin sedmi paket mjera: Nema velikih iznenađenja! Brojke su očekivane i dobro da se ide postupno

by Kristina B

Nižu se reakcije na Vladin sedmi paket mjera, očekivano, prvi su regirali poslodavci i sindikati. Nije bilo previše iznenađenja, poslodavci su ove brojke očekivali, pozdravljaju nastavak subvencija za male, mikro poduzetnike i obrte, i postupno smanjivanje za građane dok sindikati ističu da je iznimno važno da država s intervenicijama nastavi.

Burilović: HGK podržava sedmi paket mjera

“HGK podržava sedmi paket mjera kojim se nastavlja štititi najranjivije skupine građana uključujući mikro i mala poduzeća. S obzirom na stabilizaciju cijena energenata i jenjavanje inflacije, pozdravljamo mjere Vlade koje idu u smjeru postupnog smanjenja subvencija za energente. Očekujemo da će u narednom razdoblju porasti svijest o potrebi racionalnije potrošnje energenata te očekujemo nastavak rada na smanjenju uvozne ovisnosti o energentima”, rekao je Luka Burilović, predsjednik HGK.

“S trendom nastavka smanjenja subvencija, ekonomija se vraća na tržišne postavke, što je najbolji jamac investicijama i dugoročnoj konkurentnosti gospodarstva. Budući da je kumulativni utjecaj pandemije i agresije na Ukrajinu primorao Vladu na intervencije na početku, jednokratan i nagao povratak na tržišne cijene uzrokovao bi preveliki inflatorni pritisak od ovog postupnog. Bitno je da se dalje nastavi s ovakvom praksom postupnog ukidanja subvencija kako bi se ograničili inflatorni pritisci. Inflacija je u kolovozu iznosila svega 1,8 posto godišnje, stoga je pravi trenutak za početak smanjenja subvencija”, ističe.

Weber: Većina hrvatskog gospodarstva već u tržišnom režimu

“Nema nikakvih iznenađenja. To je upravo ono što smo i očekivali. Pri tome napominjem da su velika većina hrvatskog gospodarstva već godinu dana u tržišnom režimu. Dakle, srednji i veliki poduzetnici, najveći potrošači i najveći poslodavci već godinu i pol dana plaćaju tržišne cijene električne energije. Ono što je dobro, sigurno da se nastavlja režim subvencija za male, mikro poduzetnike i obrte, tako da će se u skladu i sa kućanstvima ići na postupno smanjivanje subvencija”, rekla je Irena Weber, glavna direktorica HUP-a.

Mario Radić: Podržavanje saborske većine, time i vlade ne ovisi o nama već o Plenkoviću

Grmoja: U kampanji se nisu spominjala poskupljenja

Saborski zastupnik Mosta Nikola Grmoja ustvrdio je da se o poskupljenju energenata nije govorilo prije izbora, a sada kada su izbori prošli, smanjuju se subvencije zbog čega će rasti cijene plina i struje za građane.

“Vlada smanjuje subvencije zbog čega će rasti cijena energenata građanima, u predizbornoj kampanji imali smo subvencije, a sada, čim su izbori završili, subvencije se smanjuju”, rekao je Grmoja.

Osim toga, dodao je, u predizbornoj kampanji nije bilo govora o rastu plaća političarima, a nakon izbora plaće su im rasle 70 posto, dok se za umirovljenike najavljuje rast za 7 posto.

Grmoja je upozorio i na veliki nerazmjer u javnom i privatnom sektoru u kojem su plaće rasle čak manje nego mirovine.

“Imamo inflaciju, doći će do rasta cijene energenata, a plaće građanima nisu rasle, mirovine nisu dovoljno rasle, jedino što je raslo u ogromnoj mjeri su plaće političara”, rekao je i najavio da će se Most i dalje zalagati za porezno rasterećenje rada.

Hanzalek: Važno je da država i dalje intervenira

“U vremenima u kojima živimo izuzetno je važno da država i dalje intervenira. Ono što je izuzetno važno, i to smo upozorili, jest da ovo povećanje ne potakne druge da dižu cijene usluga i proizvoda, što bi onda moglo potaknuti neku novu inflaciju, a ono što nam je pokazalo iskustvo, dakle, da plaće u Hrvatskoj i s obzirom na naš nerazvijen sustav cijelokupnog kolektivnog pregovaranja kaskaju za inflacijom i teško je nadoknađuju”, rekao je Darije Hanzalek, predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata. (HRT)

You may also like

Verified by MonsterInsights