Home Analiza Ruska dezinformacijska kampanja napada Olimpijske igre u Parizu

Ruska dezinformacijska kampanja napada Olimpijske igre u Parizu

by Kristina B
Izvor: Yahoo!News

Rusija je pojačala online kampanju dezinformiranja koja cilja na Francusku i nadolazeće Olimpijske igre u Parizu, u nedjelju je objavio je Microsoft u svom blogu. Kampanja, koja uključuje krivotvorene web stranice s vijestima i dugometražni dokumentarni film, posebno je osmišljena kako bi ocrnila ugled Međunarodnog olimpijskog odbora (MOO) i stvorila dojam kako će ljetne igre biti ispunjenje nasiljem, rekao je Microsoft.

“Hakeri pokušavaju kultivirati anticipaciju nasilja”, rekao je Clint Watts, voditelj Microsoftovog Centra za analizu digitalnih prijetnji u komentarima za New York Times (NYT). “Žele da se ljudi boje odlaska na Olimpijske igre”, izjavio je Watts.

“Dezinformacija koja najviše zabrinjava, a koju su iznijeli proruski akteri, bila je lažno predstavljanje militantnih organizacija i izmišljanje prijetnji Olimpijskim igrama usred sukoba Izraela i Hamasa”, rekla je tvrtka.

Hoćemo li imati presedan? Pupovac: “Mjesto predsjednika saborskog Odbora za ljudska prava i manjine je crvena linija preko koje nećemo prijeći”

Microsoft navodi kako je krajem 2023. pronašao slučajeve poznatih ruskih aktera dezinformiranja koji su objavljivali “vjerojatno digitalno generirane” slike koje navodno pokazuju grafite u Parizu koji su prijetili nasiljem nad Izraelcima koji će sudjelovati na Olimpijskim igrama. Neki su grafiti spominjali ubojstva 1972., kada su pripadnici militantne palestinske skupine Crni rujan ubili 11 izraelskih olimpijaca u Münchenu.

Kampanje su provele dvije tvrtke koje podržava Rusija, Microsoft ih prati kao Storm-1679 i Storm-1099, koji je također poznat kao “Doppleganger”. Koristeći niz od 15 krivotvorenih francuskih novinskih web stranica, Doppleganger je pojačao ruske tvrdnje o korupciji MOO-a i potencijalnom nasilju na igrama, rekao je Microsoft.

U lipnju prošle godine, grupa koju Microsoft prati kao Storm-1679 proizvela je dugometražni film pod nazivom “Olympics Has Fallen” za koji je tvrtka rekla da je osmišljen kako bi omalovažio vodstvo MOO-a.

Film je, navodi Microsoft, ispričan lažnim glasom američkog glumca Toma Cruisea, generiranim umjetnom inteligencijom, te je korištena web stranica za personalizirane video poruke Cameo kako bi prevarila druge slavne osobe iz SAD-a i pozvala ih na podržavanje filma.

Video: Počelo je ono čega se mnogi boje, Ukrajina prvi put napala ruski teritorij zapadnim oružjem: Moskva već zaprijetila totalnim ratom

Napori su “jasno signalizirali kako su kreatori sadržaja posvetili dosta vremena projektu i pokazali više vještina nego u većini kampanja utjecaja koje promatramo”, rekao je Microsoft.

“Kako se Olimpijske igre približavaju, Kremljov propagandni i dezinformacijski stroj vjerojatno se neće suzdržavati u iskorištavanju svoje mreže aktera za potkopavanje”, dodala je tvrtka.

Hakerska skupina Storm-1679, napravi tri do osam dezinformacijskih videa tjedno, rekao je Microsoft za NYT, od kojih se mnogi čine kao da dolaze iz poznatih medija poput BBC-ja ili Al Jazeere. Kampanja se intenzivirala krajem prošle godine, nakon odluke MOO-a da ruski sportaši mogu sudjelovati na igrama kao neutralni natjecatelji, rekao je Microsoft.

You may also like