Home Izdvojeno Saborska liječnica prva je pomogla muškarcu koji se zapalio na Markovu trgu: ‘Bio je pri svijesti, cijelo vrijeme je ponavljao jednu rečenicu‘

Saborska liječnica prva je pomogla muškarcu koji se zapalio na Markovu trgu: ‘Bio je pri svijesti, cijelo vrijeme je ponavljao jednu rečenicu‘

by Kristina B

Stravični prizori koji su se odigravali danas u 9.37 ispred zgrade Vlade RH na Markovu trgu nazočnima će zauvijek ostati urezano u sjećanje.

Nakon što se zasad nepoznati muškarac polio benzinom i zapalio, prvi su s vatrogasnim aparatima stigli policajci iz Banskih dvora, a zatim i saborska liječnica Gordana Štajminger, prenosi Jutarnji list.

„Kada sam izašla, vatra je već bila ugašena. Vidjeli smo da je zahvaćeno cijelo tijelo. Govorio je, ali je bio u šoku. Stalno je ponavljao da treba bijelu vrećicu“, ispričala je.

Prema njezinoj procjeni, riječ je o muškarcu srednje dobi (poslije je potvrđeno da je muškarac 67. godište) koji je bio vidno rastrojen. „Do dolaska hitne pomoći poduzeli smo mjere prve pomoći. Vitalni znakovi su bili loši. Dali smo mu injekciju opijata i kisik od 25 litara. Scena je bila grozna, svi su bili u šoku. Morali smo pomagati i novinarima, koje je prizor jako uznemirio“, ustvrdila je Štajminger.

Vlada se oglasila nakon tragičnog slučaja na Markovom trgu: “Svi smo naravno potreseni…”

Užas na Markovu trgu komentirao je i ministar zdravstva Vili Beroš.Ono što mogu reći je da je reakcija službi bila promptna, a priroda i opseg ozljeđivanja ekstremni“, rekao je.

Teško opečeni muškarac prevezen je u Draškovićevu na Kliniku za traumatologiju KBC-a Sestre milosrdnice. Od ravnatelja KBC-a Sestre milosrdnice Davor Vagića doznaje se da je njegovo zdravstveno stanje jako teško te da mu se pokušava pomoći svim oblicima intenzivnog liječenja.

Suicidalne i depresivne osobe u Hrvatskoj savjetodavnu pomoć mogu dobiti na više mjesta, a postoji i nekoliko telefonskih brojeva na kojima mogu zatražiti za psihološku pomoć:

Centar za krizna stanja i prevenciju suicida: 01 2376 335 (radi od 0 do 24 sata)

Plavi telefon: 01/4833888 (plavi-telefon@zg.t-com.hr)

Psihološki centar TESA: 01/4828888 (psiho.pomoc@tesa.hr)

 

You may also like