Home Gospodarstvo ’Šeik’ nema prava u Fortenovi, Vujnovcu otvoren put prema preuzimanju

’Šeik’ nema prava u Fortenovi, Vujnovcu otvoren put prema preuzimanju

by Ante R.

SBK ART i njegov vlasnik Saif Alketbi nemaju nikakva glasačka prava u Fortenovi, piše u petak Večernji list, navodeći da je nizozemski prizivni sud odlučio da glasovi dioničara tvrtke SBK ART moraju biti zamrznuti jer je kompanija pod sankcijama.

Kako je kompanija pod sankcijama, bez obzira na formalnu “promjenu” vlasnika transakcijom Sberbanka i “šeika” Alketbija, glasovi njezinih dioničara moraju biti zamrznuti, odlučio je jučer nizozemski prizivni sud kojemu se žalila kompanija SBK ART u postupku protiv Fortenova grupe te i OPEN PASS LIMITED-a, dioničara Fortenove, a koja je dio ENNA grupe, na čijem je čelu Pavao Vujnovac.

Tom pravomoćnom odlukom suda Vujnovcu je otvoren put za samostalno i nesmetano upravljanje Fortenova grupom. Skupština koju je po dnevnom redu predložio Vujnovac u cijelosti je zakonita.

Odluka se temelji na novom tumačenju funkcioniranja sankcija koje je Europska komisija donijela tek početkom prosinca, a koja je popunila pravosudni vakuum na koji je ukazao baš slučaj Fortenove i Sberbanka, odnosno tvrtke SBK ART. Slučaj se vodio u Nizozemskoj jer su tamo depoziti Fortenove.

Glasačka prava smatraju se nematerijalnim ekonomskim resursom budući da se njima mogu koristiti za dobivanje sredstava, dobara ili usluga. Stoga glasačka prava dioničara kompanija koje su pod EU sankcijama, kao što je SBK ART, moraju biti zamrznuta i tako spriječeno njihovo korištenje. Dioničari sankcioniranih kompanija ne mogu ostvariti svoja izravna ili neizravna glasačka prava ni pod kojim okolnostima ni u bilo koju svrhu. Pravo glasa mora biti potpuno zamrznuto.

Ta je uputa Europske komisije, koja je donesena tek 9. prosinca, bila ključna za odluku nizozemskog prizivnog suda da donese presudu po kojoj – bez obzira na (formalnu) promjenu vlasnika, odnosno “transakciju” kojom je Sberbank svoj udio od 41,82 posto prodao državljaninu UAE Saifu Alketbiju, zabrani njezinim dioničarima korištenje prava na glasovanje pri bilo kakvim odlukama koje se tiču Fortenove i time odbace žalbu SBK ART-a.

EK nije time donio pravni akt, već radni dokument koji daje smjernice nacionalnim tijelima od kojih se očekuje da ih uzmu u obzir kako bi se postigla jedinstvena primjena sankcija u cijelom EU. Nizozemci su promptno postupili i dopunili regulativu odlukom da “bez obzira na sve, manjinski interesi sankcioniranih dioničara moraju biti zamrznuti, što znači, na primjer, da im se ne može isplatiti nikakva dividenda niti mogu ostvariti glasačka prava”, piše novinarka Večernjeg lista Sandra Veljković.