Home Analiza SLAVA UKRAJINI I ZDS Pozdrav koji su koristili ukrajinski nacionalisti podižući desnu ruku danas kliču svi državnici slobodnog svijeta pa i naši, ali ZDS im neće izići iz usta

SLAVA UKRAJINI I ZDS Pozdrav koji su koristili ukrajinski nacionalisti podižući desnu ruku danas kliču svi državnici slobodnog svijeta pa i naši, ali ZDS im neće izići iz usta

by Ante R.

Ukrajinci su svoj poklič Slava Ukrajini internacionalizirali i pretvorili ga u nacionalni pozdrav, simbol ukrajinskoga suvereniteta i otpora stranoj agresiji. Ujedno je bojni poklič Oružanih snaga Ukrajine. Poklič je često popraćen odgovorom Slava herojima!

Hrvati su pozdrav ZDS stigmatizirali, proglasili fašistički jer vuče konotacije povezane s NDH i zločinima povezanim s tim pozdravom. Iako je pozdrav korišten u Domovinskom ratu i hrvatska mladost ginula za Hrvatsku, iako ima povijesnih činjenica o pozdravu HSP-a kao stranačke vojske, iako je vlada Ivice Račana upisala insignije kao službenu oznaku udruge veterana HOS-a, te HOS registrirana postrojba HV-e, pozdrav se pokušava iskorijeniti i zabraniti iz javne upotrebe. U osnovi, razlika između pozdrava Slava Ukrajini i pozdrava ZDS zapravo nema, ali za razliku od Hrvata, Ukrajinci su pozdrav rehabilitirali i stavili u kontekst ruske agresije, dok hrvatske kukavice to u strahu od međunarodne javnosti to nisu stavili u kontekst srbočetničke agresije, te rehabilitirali i internacionali. Pozdrav ZDS imao je za vrijeme Domovinskog rata, prije svega svrhu psihološkog ratovanja, ali i bodrenja branitelja na bojišnici.

Bilo je pokušaja da se u Hrvatskoj rehabilitira pozdrav ZDS, pa tako ratni zapovjednik Vukovara Branko Borković- Mladi Jastreb, 2015. godine traži- Branko Borković – ‘Za dom spremni’ uvesti u službenu vojnu uporabu.

“Taj pozdrav ne treba zabranjivati, već ga treba uvesti kao službeni pozdrav u Hrvatsku vojsku! To sam predlagao još prije dvije godine i to se može učiniti po modelu kune. Oni koji su bili protiv kune devedesetih, sada su protiv ZDS, no njih nismo slušali ni prije 25 godina pa ne moramo ni danas”, izjavio je tada Branko Borković, Mladi jastreb, a on i danas smatra da to treba napraviti.

Što kažu povijesne činjenice o pozdravu Slava Ukrajini
U travnju 1941. u Krakovu pod njemačkom okupacijom, mlađi dio OUN-a odvojio se od matične organizacije i osnovao vlastitu organizaciju nazvanu OUN-B po svom vođi Stepanu Banderi. Skupina je prihvatila pozdrav podizanja ruke u fašističkom stilu uz povike Slava Ukrajini! i uzvraćajući Slava herojima Tijekom neuspjelog pokušaja izgradnje ukrajinske države u zemljama koje je Treći Reich okupirao nakon invazije na Sovjetski Savez u lipnju 1941., slavoluci s natpisom Slava Ukrajini! s drugim sloganima podignuti su u brojnim ukrajinskim gradovima.

DOSTA JE HRVATSKE ŠUTNJE Ni kamen ni željezo ni beton niti država na klimavim nogama ne mogu izdržati silu kao krik slobode
Prema povjesničaru Grzegorzu Rossolińskom-Liebeu, promatrač se prisjetio kako su mnogi obični Ukrajinci napustili uobičajeni kršćanski pozdrav Slava Isusu Kristu u korist novog pozdrava OUN-a.Iz tog je razloga grkokatolički metropolit nadbiskup Andrej Septički kritizirao OUN zbog pozdrava. Ukrajinska ustanička armija stvorena u drugoj polovici 1942. od strane OUN-a izostavila je podizanje desne ruke iznad glave.

Ivan Kujundžić: Imotski ne zaboravi što ti rade koji Hrvatsku nemaju u srcu

You may also like

Verified by MonsterInsights