Home Izdvojeno Slavonski Socijaldemokrati predlažu zakonsko rješavanje obrane od komaraca koji bi provodile županije, ne gradovi i općine.

Slavonski Socijaldemokrati predlažu zakonsko rješavanje obrane od komaraca koji bi provodile županije, ne gradovi i općine.

by Ante R.

Saborski zastupnici Socijaldemokrata Romana Nikolić i Domagoj Hajduković održali su u srijedu konferenciju za medije na kojoj je predstavili inicijativu Socijaldemokrata za izmjene zakona u segmentu borbe protiv komaraca.

„Problem najezde komaraca nije od jučer, to je tema koja se proteže već godinama. Puno je medijskih prepucavanja o tome nose li se pojedine gradske vlasti bolje ili lošije s ovim problemom, koliko je tretmana izvršeno sa zemlje iz zraka, koji je tretman učinkovitiji, stoga ne čudi činjenica da je upravo borba protiv komaraca jedna od bitnih političkih tema u Osijeku.
Ali unatoč svim nadmetanjima pojedinih gradskih vlasti, ovaj problem i dalje nije sustavno i efikasno riješen niti se nastoji pronaći zajednički konsenzus oko rješavanja tog problema“ otvorila je konferenciju Nikolić.

„Iz godine u godinu, doveli smo se u situaciju da ovisimo o milostinji vertikale Predsjednika Vlade prema gradu i županiji. Podsjetimo se da je Predsjednik Vlade  postao suosjećajan prema nama Slavoncima otkako je ovim prostorima zavladala upravo njegova stranka, tek tada je „ otvorio oči „ i shvatio s kojom najezdom napasnika se mi ovdje borimo i živimo, pa udijeli koju stotinu tisuću eura za tretiranje. Istovremeno, sve ove godine sustavno odbija naše Amandmane na Proračun za dodjelu dodatnih sredstava u borbi protiv komaraca, samo zato što su naši.

Parcijalno rješavanje kao što je do sada bio slučaj u kojem svaka općina radi za sebe, nema smisla. Uvjerili smo se da nema smisla. Najezda komaraca u obujmu u kojem smo se do sada susretali, ozbiljno utječe ne samo na gospodarstvo, koja je uz poljoprivredu glavna grana turizma naše Slavonije, već utječe i na zdravlje i zaštitu svih nas.

To je ozbiljan problem, kojem treba ozbiljno i pristupiti. Stoga mi Socijaldemokrati, predlažemo zakonodavno rješenje za borbu protiv ovih napasnika koji bi trebao biti puno učinkovitiji od dosadašnjeg“ rekla je Nikolić.

„Problem komaraca zahtjeva sveobuhvatno, održivo i dugoročno rješenje. Činjenica da se Vlada ponekad smiluje pa pošalje novce za njihovo suzbijanje ne bi trebala biti praksa, niti može biti sustav na koji se možemo osloniti. Iako ovdje govorimo prvenstveno o Osijeku, nije jedino Osijek koji ima ovakav problem. Ima ga niz gradova i općina na istoku Hrvatske, područje oko Lonjskog polja itd.“ rekao je Hajduković.

„Naime, u čemu je stvar: Ne vjerovali ili da, komarcima nitko još nije objasnio teritorijalni ustroj jedinica lokalne samouprave u Hrvatskoj. Pa oni veselo prelijeću s područja jedne na drugu jedinicu lokalne samouprave. Ako pri tome globe trovanju komarca jedina jedinica lokalne samouprave puno ulaže u njihovo tretiranje, a druge ne – na kraju obje budu preplavljene komarcima.

Što to znači u stvarnom životu? Grad Osijek može potrošiti desetke milijuna eura u tretiranje komaraca, ako ih ne tretiraju okolne općine, posebno one gdje se komarci legu poput Općine Bilje, onda je sav napor Osijeka uzaludan a novac smo doslovno bacili u vjetar. Da ne spominjem da će krilate krvopije veselo dolijetati iz drugih općina koje komarce ne tretiraju i zagorčavati život Osječanima“ objasnio je Hajduković i nastavio:

„Koje je onda rješenje? Jedino smisleno – borbu protiv komaraca trebale bi voditi jedinice regionalne samouprave, točnije županije, koje bi zbog većeg teritorija mogle efikasnije koordinirati napor dezinsekcije kad su u pitanju komarci i efektivnije trošiti novac za njihovo uništavanje i uspješnije ih suzbiti na većem području.

Da se razumijemo, takvi su napori, doduše neformalni, već postojali jer Zakon eksplicitno ostavlja u nadležnosti općina i gradova dezinsekciju. Koliko sam informiran, župan Anušić je pokušao okupiti općine i gradove da se iz zajedničkog fonda koordinira borba protiv komaraca, no kako to nije zakonska obaveza, nisu sve jedinice lokalne samouprave željele sudjelovati i projekt je propao.

Zbog toga, mi u Klubu Socijaldemokrati radimo na, i u saborsku proceduru ćemo uputiti, izmjene relevantnih akata koji će borbu protiv komaraca prebaciti na županije. Takav pristup je jedini koji će našim građanima garantirati dugoročno i održivo koje će davati bolje rezultate nego do sada“ zaključio je Hajduković.

You may also like