Home Izdvojeno Sonja Biserko: Biden šalje “buldožere” na Balkan, to je poruka cijelom regionu

Sonja Biserko: Biden šalje “buldožere” na Balkan, to je poruka cijelom regionu

by Ante R.

Zbog svojevrsnog odmjeravanje snaga treba biti oprezan i zabrinut, ali ona ne vjeruje da će bilo tko smjeti da iskorači u neki konflikt

Sonja Biserka, predsjednica Helsinškog odbora za ljudska prava u Srbiji, Sonja Biserko

 

Dok je svijet u značajnoj mjeri okrenut svojim problemima, metež na međunarodnoj sceni pokušavaju iskoristiti lokalni političari, kaže u razgovoru za portal “Avaza” predsjednica Helsinškog odbora za ljudska prava u Srbiji, Sonja Biserko.

Zbog svojevrsnog odmjeravanje snaga treba biti oprezan i zabrinut, ali ona ne vjeruje da će bilo tko smjeti da iskorači u neki konflikt. Biserko vjeruje da će pojačani angažman SAD-a i visokog predstavnika dovesti do kraja političke karijere Milorada Dodika.

Nova kadrovska rješenja
– Milorad Dodik je dio beogradske priče. To je jedna strategija koja se sprovodi ili pokušava sprovesti na više nivoa. Rusija mu, na neki način, drži leđa jer time sprječava konsolidaciju zapadnog Balkana da ne bi brže krenuli ka NATO-u kao sigurnosnom okviru. Međutim, nisam sigurna da bi i sama Rusija željela konflikt. Beograd procjenjuje da je to momenat da se realiziraju neke aspiracije. S druge strane imamo činjenicu da Biden šalje svoje diplomate u region. To su iskusni diplomati. „buldožeri“, posebno Kris Hil (Chris Hill) koji dolazi u Beograd, koji su se dokazali u raznim situacijama. To je poruka cijelom regionu – kaže Biserko.

Nova kadrovska rješenja na Balkanu najavljuju namjeru SAD-a da konačno razriješi situaciju u ovom dijelu Europe.

– Balkan je definiran kao europska, odnosno zapadna interesna sfera. Sumnjam da će Amerika dopustiti da se njena najuspješnija misija u posljednjih 20 godina, u Bosni i na Kosovu, dovede u pitanje – ističe Biserko.

Iako mnogi ovo vrijeme porede sa situacijom uoči rata u BiH, ključno je što narod, po svemu sudeći, ne slijedi svoje „vođe“ na način na koji je to radio devedesetih, već „ratuje“ preko društvenih mreža.

Regionalni lideri
– Ti regionalni lideri se i održavaju na populizmu i nacionalizmu. U pravu ste, mislim da je građanima zapadnog Balkana dosta svega toga. To jeste metastaziralo, a nema dovoljno prostora za djelovanje alternative bilo gdje. Sve je dovedeno u pitanje, a još se nije pokazala unutrašnja snaga ni u jednoj od ovih država koja može da ospori te nacionaliste, te koje drže svoje narode kao taoce. Oni preko medija koje kontroliraju održavaju tu toksičnu atmosferu, a mladi su više zasićeni time i bježe iz zemalja regiona. Nije u pitanju samo ekonomska situacija već i društvena atmosfera koja je postala potpuno nepodnošljiva – kaže osnivačica i predsjednica Helsinškog odbora za ljudska prava u Srbiji, Sonja Biserko, piše Avaz.