Vezano za imenovanje državnih tajnika u novoj Vladi, zastupnik DP-a Igor Peternel u utorak nije htio ništa komentirati, nakon što je premijer Andrej Plenković jučer na upite novinara izjavio da kod imenovanja treba biti realan te da ne može broj državnih tajnika biti veći od broja zastupnika. Neki su to protumačili kao premijerovu poruku koalicijskim partnerima da malo smanje ‘apetite’.

Mediji navode kako Domovinski pokret ‘očekuje 10 do 15 državnih tajnika, a u saborskim klupama imaju 11 zastupnika’. Prema medijskim tvrdnjama, traže državne tajnike u gotovo svim ministarstvima, osim u resorima pravosuđa, uprave i digitalne tranzicije te ministarstva vanjskih i europskih poslova.

SDP-ov Arsen Bauk rekao je da smo ‘odnose između partnera u vladajućoj većini imali prilike gledati prilikom izbora predsjednika Odbora za ljudska prava i prava nacionalnih manjina’ gdje je, kaže, DP prešao jednu crvenu liniju.

„Sada će prijeći i drugu crvenu liniju jer su oni prešli više crvenih linija nego što sam ja vidio crvenih zastava u životu, a nisam ih malo vidio”, ustvrdio je Bauk. “Što se tiče DP-ovih državnih tajnika, oni vam dođu, kako bi ministar Josip Dabro rekao, kao protugradne rakete – od njih nikakve koristi, ali njima je psihološki dobro da imaju državne tajnike”, dodao je SDP-ov  Bauk.

Mujkić: SDSS-ovi državni tajnici DP-u apsolutno neprihvatljivi

Sandra Benčić (Možemo!) smatra da umjesto o kvantiteti, koliko će ih biti, bilo bi dobro da možda razgovaraju o stručnosti i sposobnosti ljudi koji će biti državni tajnici. Jer, dodala je, oni na operativnoj razini upravljaju provedbom politika ministarstva.

Vidimo da se to ne događa, nego se doslovno cjenka oko broja, pa onda tko će biti, bit će, ustvrdila je Benčić.

Podsjetila je da su neki državni tajnici ostali iz prethodnog saziva, poput Ive Milatića u Ministarstvu gospodarstva, a koji, kaže Benčić, “to nikada nije smio ni biti. Posebno je postalo evidentno da se upravo u njegovom resoru onemogućuje solarizacija Hrvatske i da se dozvole za projekte vezane uz obnovljive izvore energije štopaju i po godinu i pol dana”, rekla je Benči, koja smatra da je Milatić trebao otići.

„Biramo između zla i zla, ne bih rekla čak ni manjeg ni većeg, nego između onih koji su bili u prošlom sazivu i ovih koji sada dolaze po načelu kvote, a ne po načelu neke kvalitete”, mišljenja je Benčić. (Hina)