Home Izdvojeno SVIJET NA RUBU NUKLEARNE KATAKLIZME Globalna nuklearna prijetnja u NE Zaporižja: Pogođen prvi blok… Ako eksplodira, bit će 10 puta gore od Černobila!

SVIJET NA RUBU NUKLEARNE KATAKLIZME Globalna nuklearna prijetnja u NE Zaporižja: Pogođen prvi blok… Ako eksplodira, bit će 10 puta gore od Černobila!

by Ante R.

Ruski osvajači pustili su vatrogasce u nuklearnu elektranu Zaporižje, koja se zapalila uslijed granatiranja ruske vojske.

Kako prenosi Ukrinform, izvještava Energoatom u Telegramu.

“Vatrogascima je dopušten ulazak u NE Zaporižja”, rekao je Oleksandr Staruh, načelnik regionalne vojne uprave Zaporižja.

Ranije:

Nuklearno gorivo trenutno se nalazi u nuklearnom reaktoru Zaporožske NE, koju i dalje granatiraju ruski osvajači.

Postoji stvarna prijetnja u globalnim razmjerima, posljedice je nemoguće predvidjeti.

To je izvijestio Kanal 24 pozivajući se na riječi predstavnika press službe NE Andrija Tuza.

“Prije tjedan dana blok je bio na struji i priključen na mrežu. Prije nekoliko dana stavljen je u stanje planiranog popravka. Nuklearno gorivo je u sredini nuklearnog reaktora. Još nije istovaren”, rekao je.

Dodao je da se u središnjoj dvorani nalazi bazen za pretovar i držanje nuklearnog goriva, u kojem se nalaze i sklopovi s uranom i nuklearnim gorivom. Ako se hermetička ljuska sada uništi, oslobađanje radioaktivnih materijala je stvarno.

Kako je izvijestio Ukrinform, u noći prije petka izbio je požar u NE Zaporižja kao posljedica granatiranja teške tehnike ruske vojske.

Zabilježen je pogodak u prvom bloku, rekao je Andrij Tuz, glasnogovornik NE Zaporižja.

Državna služba za hitne slučajeve navela je da je požarna situacija u NE Zaporižja unutar norme, prenosi Ukrinform.

“Od 02:26 u gradu Energodar u NE Zaporožja, treći agregat je isključen iz jedinstvenog elektroenergetskog sustava (radi samo blok 4). Požarna situacija u NE je unutar norme”, priopćeno je.

Ranije:

Ruske granate pogodile su energetski blok nuklearke Zaporožja, javlja Energoatom.

Granatiranje nuklearne elektrane Zaporožja od strane ruskih osvajača se nastavlja. Zabilježen je udarac u agregat.
O tome u Telegramu javlja Energoatom, prenosi Ukrinform.

 

Uslijed granatiranja izbio je požar u nuklearnoj elektrani. “Vatrogasci ne mogu početi gasiti vatru”, “pucaju izbliza”, “pogodili su pogonsku jedinicu”, stoji u izvješćima.

Najapsurdnije je da “trenutačno vjetar sa stanice puše u jugoistočnom dijelu Ukrajine i u smjeru većih ruskih gradova: Rostova na Donu i Krasnodara”, dodali su iz Energoatoma.

Ako osvajači ne prestanu, kaznit će se, jer će sve otići u Rusiju.

Glasnogovornik Zaporoške NEK, Andrij Tuz, pojasnio je da je došlo do pogotka u prvom bloku NE Zaporožja i pozvao agresore da zaustave.

Kako je izvijestio Ukrinform, večeras su ruski osvajači iz teškog naoružanja počeli granatirati NE Zaporožja. Na stanici je već izbio požar.

Energoatom upozorava svjetsku zajednicu da su ovi napadi “kršenje nuklearne i radijacijske sigurnosti najvećeg europskog nuklearnog postrojenja, što bi moglo imati ozbiljne i tragične posljedice za svijet”.

Ministar vanjskih poslova Ukrajine Dmytro Kuleba na Twitteru je potvrdio napad kod nuklearne elektrane.

– Ruska vojska sa svih strana puca na najveću nuklearnu elektranu u Europi. Požar je već izbio. Ako eksplodira, bit će 10 puta gore od Černobila! Rusi moraju odmah prekinuti vatru, propustiti vatrogasce, uspostaviti sigurnosnu zonu! – naveo je.

Ranije:

NE Zaporižija proglasila je opasnost od nuklearne prijetnje zbog snažnog granatiranja od strane Ruske Federacije.

To je u Telegramu objavio glasnogovornik Zaporiške NE Andrij Tuz, prenosi Ukrinform.

 

“Ruska Federacija puca na nuklearnu elektranu Zaporižja. U najvećoj nuklearnoj elektrani u Europi postoji stvarna opasnost od nuklearne opasnosti. Zahtijevamo prekid vatre u Zaporižskoj NE!” izjavio je.

 

Kako javlja Ukrinform, gradonačelnik Energodara Dmitrij Orlov rekao je da se nastavljaju žestoke borbe na prilazima nuklearnoj elektrani Zaporižje. Oružane snage drže obranu. Stradalih ima, ali njihov točan broj i stanje nisu utvrđeni.

 

U poslijepodnevnim satima 3. ožujka u Energodar je ušlo više od 100 jedinica vojne tehnike. Neprijatelj je nekoliko dana pokušavao upasti u grad koji je branilo više od 20 tisuća ljudi. Ruska vojska otvorila je vatru na kontrolni punkt i civile, prenosi Hrvatska danas.

You may also like