Home Analiza Toliko o borbi za ljubav “Majke Rusije”: Ruska tvrtka nudi 155.000 eura vojnicima koji prvi obore ukrajinski avion F-16

Toliko o borbi za ljubav “Majke Rusije”: Ruska tvrtka nudi 155.000 eura vojnicima koji prvi obore ukrajinski avion F-16

by Kristina B

Ukrajinska vojska željno iščekuje isporuku prvih zapadnih borbenih aviona F-16, što bi se trebalo dogoditi tijekom ovog ljeta. No, s ruske strane postoji motivacija za obaranje tih aviona, koja nije samo vojnička, nego i – novčana, donosi Slobodna Dalmacija.

Naime, ruska kemijska tvrtka „Fores”, sa sjedištem na Uralu – u gradu Jekaterinburgu – objavila je visoke novčane nagrade za svakog pripadnika ruskog vojnog osoblja koji uspješno obori prvi F-16 kojim upravljaju ukrajinske snage.

„Nagrada za prvo uspješno obaranje borbenog aviona iznosi 15 milijuna rubalja (155.000 eura)”, rekao je izvršni direktor tvrtke Ilja Potanin u video snimku koji je ovog tjedna objavilo rusko Ministarstvo obrane.

Foresova odluka da ponudi novčane nagrade odgovor je na povećanu opskrbu Ukrajine zapadnim oružjem, što sada uključuje i avione F-16. Osim SAD-a, isporuku tih aviona Ukrajini je obećalo i više europskih zemalja – Nizozemska, Belgija, Danska, Norveška – a ukrajinski piloti obučavaju se u Britaniji i SAD-u. Rusija je već upozorila da će njezine snage oboriti ove zapadne avione čim polete iz bilo koje ukrajinske zračne baze.

„Ove novčane nagrade dio su strategije tvrtke za potporu ruskim oružanim snagama i jačanje morala vojnika koji se bore u Ukrajini. Nagrade također označavaju korporativnu solidarnost s ruskom vladom predsjednika Vladimira Putina”, konstatira malezijski portal Defence Security Asia, koji se bavi vojnim, obrambenim i sigurnosnim pitanjima.

Jedan F-16 kao tri Abramsa

Spomenuta kompanija Fores i ranije je nudila značajne novčane nagrade ruskim vojnicima za uništavanje ili zarobljavanje zapadnih tenkova – njemačkih Leoparda i američkih Abramsa. Međutim, Fores nije prvi ruski akter koji se dosjetio ovakvog načina motiviranja Putinove vojske.

Led je u tom smislu probio guverner sibirske Zabajkalske regije Aleksandar Osipov, koji je lani u siječnju potpisao dekret po kojem svakom vojniku iz te regije koji uspije zarobiti tenk Leopard 2 slijedi nagrada od tri milijuna rubalja (31.000 eura), dok će onima koji ih unište u borbi pripasti milijun rubalja (10.000 eura).

Nagrade za američke Abramse bile su upola manje: 1,5 milijuna rubalja (15.000 eura) za zarobljavanje, odnosno 500.000 rubalja (5000 eura) za uništavanje. Nešto manji iznosi ponuđeni su za pomoć u zarobljavanju ili uništavanju Abramsa, pri čemu je, kao i kod Leoparda, pravo na isplatu imalo do 10 „asistenata”.

Potom su se u akciju uključili i ruski poduzetnici, uključujući i spomenutu tvrtku Fores, koja je na svojim službenim web stranicama tada obznanila čak i izdašniju ponudu od guvernera Osipova. Pritom nije pravila razliku između njemačkih Leoparda i američkih Abramsa, niti između zarobljavanja i uništavanja tenkova.

Konkretno, prvi ruski vojnici koji su uništili ili zarobili Leoparda ili Abramsa dobili su po pet milijuna rubalja (52.000 eura), dok je za svaki idući uništeni ili zarobljeni NATO tenk vojnicima sljedovalo po 500.000 rubalja (5000 eura).

Prema riječima spomenutog direktora Potanina, tvrtka Fores je navedene nagrade isplatila u sedam navrata. Prilikom posljednje isplate novac su dobili ruski vojnici i oficiri iz raznih jedinica – uključujući artiljeriju i operatere dronova – za „uništavanje 17 Abramsa i Leoparda”.

NAGRAĐENO OKO 10.000 VOJNIKA

Kako navodi ranije spomenuti portal Defense Security Asia, lani je rusko Ministarstvo obrane objavilo da je novčane nagrade za uništavanje ukrajinske i zapadne vojne opreme (uključujući američke raketne sustave HIMARS, ukrajinske raketne sustave zemlja-zemlja Točka-U, kao i ukrajinske borbene avione i helikoptere), dobilo oko 10.000 ruskih vojnika.

Ministarstvo je pritom preciziralo da su vojnici, među ostalim, nagrade dobili za uništavanje 15 lansirnih sustava Točka-U i HIMARS, te za obaranje 71 ukrajinskog aviona i 45 helikoptera. Svaka od tih nagrada iznosila je po 300.000 rubalja (3100 eura).

Ruska je vojska ovaj sustav nagrada za uništavanje ukrajinskog i zapadnog oružja maksimalno iskoristila u propagandnom smislu. Tako su u ožujku ruski vojnici snimili video u kojem se podrugljivo zahvaljuju američkom predsjedniku Joeu Bidenu što je Kijevu poslao tenkove Abrams, jer im je time dao priliku da uništavanjem tih tenkova zarade dodatni novac.

Štoviše, ruski vojnici su u tom videu zatražili od Bidena da Ukrajini pošalje još više Abramsa, jer da ih „trenutno nema dovoljno da bi svaki ruski vojnik dobio svoj bonus”.

U Kremlju su, dakako, pozdravili ove poduzetničke inicijative za nagrađivanjem vojnika, ocijenivši ih kao „dodatni poticaj” ruskim snagama na borbu.

„Novčane nagrade koje ruske tvrtke i dužnosnici nude za uništavanje zapadne vojne opreme u Ukrajini neizbježno će dovesti do većeg broja entuzijasta spremnih da se prihvate tog zadatka”, rekao je glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov.

Lani je Peskov ustvrdio da NATO tenkovi „mogu gorjeti i gorjet će kao i ostalo zapadno oružje”, odnosno da će ruske trupe „spaliti” sve zapadne tenkove koji budu isporučeni Ukrajini. Sada istu sudbinu Moskva najavljuje i ukrajinskim pilotima koji će letjeti na avionima F-16.

You may also like

Verified by MonsterInsights