Home Izdvojeno “Treba izbjeći konkurenciju mirovnih planova”: Ukrajinski ministar vanjskih poslova stigao u Kinu kako bi razgovarao o ‘poštenom miru’

“Treba izbjeći konkurenciju mirovnih planova”: Ukrajinski ministar vanjskih poslova stigao u Kinu kako bi razgovarao o ‘poštenom miru’

by Kristina B

Ukrajinski ministar vanjskih poslova Dmytro Kuleba doputovao je u utorak u Kinu na razgovore s ministrom vanjskih poslova Wang Yijem o načinima postizanja “pravednog mira” u ratu s Rusijom te kako bi razgovarali o bilateralnim odnosima, rekao je.

Posjet Dmitra Kulebe prvi je posjet visokog ukrajinskog dužnosnika od ruske invazije punog opsega u veljači 2022., koju Kina, drugo najveće svjetsko gospodarstvo, nije javno osudila, donosi Reuters.

Kuleba je rekao da će održati “opsežne, detaljne, sadržajne pregovore” sa svojim kineskim kolegom, ali nije rekao kada će se razgovori održati. Ranije je rekao da će se njegovo putovanje nastaviti do četvrtka.

“Moramo izbjeći konkurenciju između mirovnih planova. Vrlo je važno da Kijev i Peking vode izravan dijalog”, napisao je u izjavi na Instagramu, najavljujući svoj dolazak u Kinu.

Različite mirovne inicijative pojavile su se posljednjih mjeseci uoči američkih izbora u studenom, koji bi mogli dovesti do povratka u Bijelu kuću bivšeg predsjednika Donalda Trumpa koji je zaprijetio prekidom vitalnih tokova pomoći Ukrajini. Sjedinjene Države pod predsjednikom Joeom Bidenom bile su najveća podrška Ukrajini.

Kijev se zalaže za održavanje drugog međunarodnog sastanka na vrhu kasnije ove godine kako bi unaprijedio svoju viziju mira nakon što je prvo okupljanje u Švicarskoj u lipnju privuklo desetke izaslanstava iz cijelog svijeta, ali ne iz Rusije ili Kine.

Američke sankcije postigle cilj; Dodik se potužio, zaziva pobjedu Trumpa: “Opća je pomutnja među ljudima”

Ukrajina je rekla da bi željela da domaćin drugog sastanka na vrhu bude zemlja “globalnog juga” i da bi Rusija mogla prisustvovati. Kijev je također rekao da bi želio vidjeti Kina u aktivnijoj ulozi koja će voditi do okončanja rata.

Kina i Brazil objavili su zajednički mirovni prijedlog u šest točaka u svibnju, rekavši da podupiru održavanje međunarodne mirovne konferencije koju bi obje strane u ratu priznale.

Kuleba je rekao da njegov put u Kinu, a on je prvi ukrajinski ministar vanjskih poslova u Kini od 2012. godine, ima za cilj razviti kontakte između kineskih i ukrajinskih čelnika.

Kina je proglasila “bez ograničenja” partnerstvo s Rusijom 2022., nekoliko dana prije invazije i pomogla je u održavanju ruskog gospodarstva na životu. Kina kaže da su njezine veze s Rusijom izgrađene na temelju nesavezništva i da ne ciljaju na bilo koju treću stranu.

You may also like

Verified by MonsterInsights