Home Analiza Trumpov stožer u strahu: ‘Biden odustaje, već znamo tko će ga zamijeniti, to bi bila najgora vijest za nas!‘

Trumpov stožer u strahu: ‘Biden odustaje, već znamo tko će ga zamijeniti, to bi bila najgora vijest za nas!‘

by Kristina B

Trumpov stožer priprema teren za prilagodbu kampanje ako se iz utrke povuče njima neusporedivo povoljniji Joe Biden, tvrdi NYT. Republikanci računaju s tim da će u slučaju odustajanja aktualnog predsjednika, rukavice u ring baciti njegova desna ruka, potpredsjednica Kamala Harris, zbog čega već rade na pripremi negativnih oglasa koji će biti fokusirani na brojne propuste učinjene tijekom obnašanja dužnosti javne tužiteljice u Kaliforniji, donosi Jutarnji list.

Treba odmah naglasiti da Trumpu i sviti neusporedivo više odgovara Bidenov ostanak u utrci, zato što trenutni predsjednik svakim novim javnim nastupom vlastitoj kampanji zada ozbiljan udarac, čime potakne i svoje stranačke kolege da u sve većem broju istupe u apelima da odstupi, čime se raskrinkava nedostatak stranačke sloge u jeku vrlo neizvjesne kampanje. Drugim riječima, zbog kaosa i panike koja zbog Bidena trenutno vlada među demokratima Trump ne treba ni pomaknuti prstom da mu ankete idu na ruku.

Republikanski stratezi strahuju da bi eventualna kadrovska rošada na američkoj ljevici rezultirala nekim mlađim i agilnijim kandidatom/kinjom, čime bi se, pak, naglasile poodmakle godine Donalda Trumpa, kao i činjenica da se i njemu sve češće omaknu lapsusi.

Trumpov stožer, naime, računa s tim da će demokrati u slučaju zamjene kandidata prednost dati Kamali Harris, jer bi bilo kakvo zaobilaženje prve afroameričke potpredsjednice rezultiralo novim raskolom u tzv. demokratskoj koaliciji, biračkom tijelu Demokratske stranke, ističe NYT.

Međutim, zlu ne trebalo, Trumpov je stožer zadužio nekolicinu svojih službenika da iskopa prljavštinu i o drugim demokratskim guvernerima i senatorima, čija su se imena spominjala u nekim kombinacijama predsjedničke utrke, poput Gavina Newsoma iz Kalifornije ili Gretchen Whitmer iz Michigana.

Treba, također, imati na umu i činjenicu da će se u slučaju Bidenove smjene morati tražiti i novog potpredsjedničkog kandidata/tkinju, kojeg će isto trebati kvalitetno ocrniti. U tom su se kontekstu republikanci laserski fokusirali na Josha Shapira, guvernera Pennsylvanije; jedne od saveznih država oko koje će se ove godine voditi bitka za baš svaki glas, zbog čega se upravo taj demokrat taktički nameće kao najlogičniji izbor za eventualnog “kampanjskog suputnika” novog predsjedničkog kandidata.

Unatoč tome što bi Kamala Harris bila prvi izbor za Bidenovu zamjenu u ovogodišnjoj utrci tek neprimjetnoj šačici demokrata, republikanci od nje možda i najviše strahuju, jer bi mogućnost izbora prve žene i prve Afroamerikanke u povijesti SAD-a mogla mobilizirati etničke manjine, na koje su oni ove godine računali u rekordnom broju.

Digao kredit, kupio brod i osvojio Japance: Tvrtka Ante Gotovine zapošljava 132 djelatnika i zarađuje milijune

Jednako tako, Harris bi bila neusporedivo efikasnija o komunikaciji pitanja pobačaja, koji se profilirao kao Ahilova peta Republikanske stranke. Ne treba zanemariti ni činjenicu da bi kao bivša tužiteljica Harris sigurno koristila baš svaku priliku da birače podsjeti kako se s druge strane glasačkog listića nalazi osuđeni kriminalac i seksualni predator, od čega Trumpov stožer također želi pobjeći kao vrag od tamjana, jer se taj problem ispostavio ozbiljnim među ženama iz američkog predgrađa.

Međutim, svim problemima unatoč, trenutno je teško pronaći segment u kojem demokrati bolje stoje od republikanaca u ovom stadiju kampanje. Za razliku od demokrata koji pred cijelim svijetom već tjednima iznose svoj stranački prljavi veš, republikanci na krilima prošlotjedne konvencije projiciraju jedinstvo, zajedništvo i slogu.

Za razliku od demokrata čiji je kandidat zbog covida-19 u samoizolaciji, Trump se samo 24 sata nakon pokušaja atentata pojavio pred tisućama simpatizera na stranačkoj konvenciji. Također, za razliku od demokrata kojima su donatori “zatvorili pipu” i čekaju suvisliju strategiju, iza republikanaca su stali teškaši Silicijske doline.

You may also like

Verified by MonsterInsights