Home Izdvojeno U Grčkoj i Turskoj vatra guta sve pred sobom. Masovne evakuacije ljudi

U Grčkoj i Turskoj vatra guta sve pred sobom. Masovne evakuacije ljudi

by Ante R.

Tisuće turista i stanovnika evakuirane su iz mjesta sjeverno od Atene dok se šumski požari šire diljem zemlje, a turski vatrogasci uz pomoć volontera pokušavaju zauzdati vatrenu stihiju oko ljetovališta na Egejskom moru, prenose u subotu agencije.

Snažni vjetrovi i visoke temperature otežavaju gašenje požara koji su u Grčkoj dosad usmrtili dvije osobe, od toga jednoga vatrogasca. Dvadeset ljudi je ozlijeđeno.

Golemi oblaci dima i pepela kod Atene prisilili su dio stanovnika da napuste grad.

Zemljom trenutno bjesni više od 150 požara, a u šest područja je proglašeno izvanredno stanje.

Vatra gori na grčkom otoku Eubeji te u blizini Olimpije i Sparte na poluotoku Peloponezu gdje su provedene masovne evakuacije.

Grčka se, kao i veliki dio Europe, suočava ovoga ljeta s ekstremnom vrućinom. Premijer Kiriakos Micotakis rekao je da požari pokazuju “realnost klimatskih promjena”.

Stotine vatrogasaca pokušavaju kontrolirati požare pomoću 20 letjelica. Grčkoj pomažu vatrogasci iz Ukrajine, Rumunjske i Cipra. Hrvatska je poslala jedan kanader, a helikoptere i zrakoplove uputili su i Francuska, Švicarska i Švedska.

Dodatne snage i protupožarne avione šalju Velika Britanija, Francuska i Sjedinjene Države.

Hrabri vatrogasci i dobrovoljci vode bitku na planinama zapadne Turske

Vatrogasne jedinice kojima su se priključile stotine dobrovoljaca iz svih dijelova Turske pokušavaju obuzdati požare na planini iznad grada Mugle na jugozapadu zemlje kako se ne bi proširili na stambena naselja i elektranu.

To popularno ljetovalište na Egejskom moru središte je borbe s vatrenom stihijom koja na pet mjesta ugrožava predgrađa i okolna sela.

Turska se suočava s najvećim požarima u deset godina i nadljudska nastojanja da ih se zaustavi ušla su u subotu u jedanaesti dan.

Požari gore blizu još tri grada na egejskom području, a jedan u crnomorskoj regiji, objavio je ministar poljoprivrede i šumarstva Bekir Pakdemirli.

U okrugu Koycegiz, vatrogasci i volonteri koji su se popeli na automobile i kamione na uskoj planinskoj cesti gase požar oko naselja Otmanlar na oko tisuću metara nadmorske visine.

Pripadnici nevladinih udruga i humanitarnih organizacija na putu su postavili šatore dijeleći hranu i nužne potrepštine lokalnim stanovnicima i vatrogascima.

Više od 2000 volontera registriranih preko državne agencije za hitne situacije AFAD priključilo se akcijama gašenja diljem zemlje, a procijenjuje se da u njima sudjeluju još tisuće onih koji su se sami organizirali. – Hina