Home Izdvojeno U Subotici predstavljeni novi svesci Leksikona podunavskih Hrvata – Bunjevaca i Šokaca

U Subotici predstavljeni novi svesci Leksikona podunavskih Hrvata – Bunjevaca i Šokaca

by Kristina B

U Subotici su u utorak predstavljeni 15. i 16. svezak Leksikona podunavskih Hrvata – Bunjevaca i Šokaca, samostalna izdanja buduće enciklopedije Hrvata toga područja Vojvodine i južne Mađarske koje periodično izdaje Hrvatsko akademsko društvo (HAD) iz Subotice.

U dva sveska obrađeni su pojmovi na slovo L i dio slova M, kojima su kroz nekoliko stotina leksikonskih priloga predstavljene znamenite osobe, mjesta, običaji i događaji važni za život ovdašnjih Hrvata.

Urednik Leksikona Slaven Bačić procijenio je da će biti potrebno još toliko izdanja kako bi se kompletirala slika o njihovoj povijesti, društvenim i prirodnim pojavama koji su im odredili ili im danas određuju sudbinu. „Kao polazište za projekt nam je poslužila spoznaja da sami sebe, i svoju povijest, ne poznajemo dovoljno. A ono što je zapisano uradili su drugi, koji su to činili često subjektivno ili nedovoljno opsežno. Također, činjenica je da se o nama ne zna ni u matičnoj Hrvatskoj“, istaknuo je na predstavljanju Bačić.

Penava: “Izglasavanje rezolucije dokaz je da je crnogorskim društvom ovladao Aleksandar Vučić s velikosrpskim politikama”

U posljednjem 16. svesku obrađene su 204 biografije značajnih osoba iz prošlosti i sadašnjosti bačkih Hrvata, a najviše je priloga o obiteljima Mamužić, Marcikić, Matarić, Marković i drugih, među kojima su mnoge bile plemićke.

Rad na Leksikonu podunavskih Hrvata – Bunjevaca i Šokaca odvija se u okviru Hrvatskog akademskog društva u Subotici, odnosno njegove Sekcije za leksikografiju. Leksikon izlazi u svescima, jedan do dva godišnje. Od 2004. kada je izašao prvi svezak, pa do danas, objavljeno je 16 svezaka, u kojima je obrađeno prvih 18 slova abecede (A-M).

U dosadašnjih 16 svezaka Leksikona podunavskih Hrvata – Bunjevaca i Šokaca, na ukupno 2015 stranica objavljeno je 2203 članaka koje prati 1276 ilustracija i 147 uputnica. Potporu izlasku ovoga sveska Leksikona pružili su Središnji državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske, Ministarstvo kulture i informiranja Republike Srbije, vojvođanska tajništva za kulturu i obrazovanje, te Grad Subotica. (Hina)