Home Izdvojeno Udruga Adela: U KBC-u Osijek nema zaštite pacijenata od nasilja, pojavljuju se nove uznemirujuće činjenice

Udruga Adela: U KBC-u Osijek nema zaštite pacijenata od nasilja, pojavljuju se nove uznemirujuće činjenice

by Kristina B

Udruga Adela upozorila je u nedjelju da je pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić nakon očitovanja KBC-a Osijek o slučaju Topolovec (silovanje tijekom pregleda) zaključila kako u KBC-u nema učinkovite zaštite pacijentica i radnika od rodno uvjetovanog nasilja.

Ljubičić je zbog slučaja liječnika koji je nepravomoćno osuđen za silovanje, a unatoč tome i dalje radi u KBC-u Osijek, zatražila od bolnice očitovanje te im poslala upozorenja, preporuke i upute za unapređenje internog radno – pravnog okvira i postupanje u sličnim slučajevima.

Iz osječke udruge Adela priopćili su kako su na temelju pročitanog dopisa pravobraniteljice otkrili još uznemirujućih činjenica o funkcioniranju KBC-a Osijek.

“Pravobraniteljica je iz očitovanja KBC-a zaključila da kod njih ne postoji učinkovita praksa zaštite pacijentica, pacijenata, radnica i radnika od rodno uvjetovanog nasilja te da rukovodeće osoblje nije uopće educirano o temeljnim načelima suzbijanja takvoga nasilja”, kažu iz Adele.

FOTO Pojavili se plakati po cijeloj Hrvatskoj, znamo čiji su i kakvu poruku šalju

Pravobraniteljica je također jasno dala do znanja da kazneni ili drugi postupak nikada ne isključuje internu disciplinsku odgovornost. To potvrđuje tvrdnju udruge Adela da KBC Osijek i HLK – lažu, navode iz udruge dodajući da KBC Osijek odbija komunicirati s njima.

Ljubičić upozorava da KBC Osijek zapravo ne provodi nikakve postupke zaštite pacijenata i pacijentica (žrtava) od liječnika koji krše temeljne principe medicinske etike, niti disciplinski kažnjava svoje djelatnike koji tako krše radne obveze, pa čak i kada ih država tereti za najteža kaznena djela.

„Podnesena kaznena prijava državnom odvjetništvu te pokrenut sudski postupak nikada ne isključuje paralelnu odgovornost, obvezu i dužnost institucije/poslodavca da odmah po zaprimanju prijave ili saznanju o kršenju radnih obveza (a posebice onih koje predstavljaju kazneno djelo) sama utvrdi relevantne činjenice sukladno svojim internim aktima, pravilnicima o radu, odnosno etičkim kodeksima, zašiti žrtvu te provede disciplinski i/ili stegovni postupak protiv počinitelja”, ističe pravobraniteljica u dopisu. (Hina)

You may also like

Verified by MonsterInsights