Home Izdvojeno Ukrajina ne staje: Predsjednik Zelenskyy potpisao sigurnosni pakt s EU tijekom posjeta Bruxellesu

Ukrajina ne staje: Predsjednik Zelenskyy potpisao sigurnosni pakt s EU tijekom posjeta Bruxellesu

by Kristina B

Posjet ukrajinskog čelnika Bruxellesu tijekom summita čelnika EU-a uslijedio je nekoliko dana nakon što je zemlja održala svoje prve pregovore o članstvu s blokom. Europska unija u četvrtak je potpisala sigurnosni sporazum s Ukrajinom, obvezujući se da će toj ratom razorenoj zemlji dugoročno nastaviti pružati vojnu, financijsku, diplomatsku i humanitarnu potporu, izvješćuju Euro News.

“Također bih vam želio zahvaliti na sigurnosnom sporazumu”, rekao je ukrajinski predsjednik Volodymyr Zelenskyy čelnicima EU-a okupljenima u Bruxellesu na summitu. “Pozivam sve u Europi koji su još uvijek po strani sigurnosnog rata da nam se pridruže”, dodao je.

Sa strane EU, sporazum su potpisali predsjednik Europskog vijeća Charles Michel i Ursula von der Leyen, predsjednica Komisije. Michel je u X postu nedugo nakon ceremonije potpisivanja rekao da će “ove obveze pomoći Ukrajini da se obrani, odupre destabilizaciji i odvrati buduće činove agresije” te da one čine “konkretniji dokaz nepokolebljive odlučnosti EU da dugoročno podupire Ukrajinu”.

Zelenskyy je također potpisao bilateralne sigurnosne sporazume s Litvom i Estonijom, dodajući one koje je već sklopio s drugim državama članicama EU-a, uključujući Francusku i Njemačku.

Prema sporazumu EU-Ukrajina, blok se obvezuje pružiti “predvidivu, dugoročnu i održivu potporu za sigurnost i obranu Ukrajine”, nastaviti s obukom ukrajinskih sigurnosnih i vojnih snaga, potaknuti suradnju između ukrajinske i europske obrambene industrije i ojačati suradnju u borbi protiv hibridnih i kibernetičkih prijetnji, kao i stranih manipulacija informacijama i ometanja.

Američki veleposlanik u BIH sastao se s liderima hrvatskih stranaka, izbjegao Čovića kojeg je prozvao da radi u interesu Rusije

Jedno od ključnih obećanja je “ubrzati i intenzivirati isporuku sve potrebne vojne pomoći”. No dokument na 12 stranica spominje samo financiranje za 2024. kroz Fond za pomoć Ukrajini – vrijedan 5 milijardi eura – bez daljnjih obveza za sljedeće godine. Samo se napominje da bi se “mogla predvidjeti daljnja usporediva godišnja povećanja do 2027., na temelju ukrajinskih potreba i podložno političkim smjernicama Vijeća”.

Takozvane “šire sigurnosne obveze” također planiraju potporu EU-a pridruživanju i reformskom procesu Ukrajine, predvidljivu financijsku potporu za obnovu i modernizaciju, postupnu integraciju u jedinstveno tržište, “stalnu spremnost” nametanja sankcija Rusiji i “korištenje prihoda od ruske imobilizirane imovine za potporu Ukrajini”.

Zelenskyy je također iskoristio vrijeme s čelnicima EU-a kako bi ponovio pozive za veću vojnu pomoć, posebice sustave protuzračne obrane, za koje je rekao da su potrebni “hitno na bojnom polju”.

“Topništvo i granate i ispunjenje svakog obećanja važno je ne samo u smislu zaštite života, nego i da se uništi ruska iluzija da će ratom nešto postići”, rekao je Zelenskyy. “Moramo zaštititi Kharkiv i svaki drugi grad u Ukrajini od ruskih navođenih bombi. To je veliki problem. Naši udari dugog dometa i moderna protuzračna obrana ključ su za zaustavljanje ovog terora”, rekao je.

Nije bilo jednostavno za EU održati korak sa zahtjevima Zelenskog. Prošle godine nije uspjela postići samonametnuti cilj da Kijevu osigura milijun komada streljiva. Odluke o osiguranju određenih vrsta opreme, uključujući tenkove, rakete dugog dometa i borbene zrakoplove, sporo su se donosile.

EU je ovog mjeseca odobrila 14. paket sankcija protiv Rusije, koje su po prvi put bile usmjerene na opskrbu ukapljenim prirodnim plinom (LNG). Sporazum o korištenju neočekivane dobiti od ruske imobilizirane imovine u EU – procijenjene na 210 milijardi eura – također je postignut ovog mjeseca, a očekuje se da će prva tranša vrijedna 1,4 milijarde eura uskoro biti deblokirana.

Ovaj tjedan održani su i prvi pregovori o pristupanju EU-u, koje je Zelenskyy označio kao “snažan povijesni korak naprijed”. “Nadamo se da sljedeći koraci neće biti odgođeni, uključujući službenu proceduru provjere. Ukrajina je spremna proći sve potrebne korake”, dodao je.

Nakon što je napustio summit Europskog vijeća, Zelenskyy se sastao s Jensom Stoltenbergom, glavnim tajnikom vojnog saveza NATO-a u odlasku.