Home Analiza Ukrajinci znaju što rade: Hoćete pregovore? Može, mijenjamo vaš teritorij za naš…

Ukrajinci znaju što rade: Hoćete pregovore? Može, mijenjamo vaš teritorij za naš…

by Kristina B

Piše: Domagoj Franić

Primio sam dosta vaših upita, a vidim i u vašim komentarima da imate dilemu o cilju i svrsi ukrajinskog napada na Kursku oblast u ovom trenutku. Pokušati ću analizirati i pojasniti svoje viđenje trenutnih događanja.

I Ukrajina i rusija imaju kronični nedostatak ljudstva za ležerno vođenje operacija. Bilo napadnih, bilo obrambenih. Ma koliko to izgledalo apsurdno za ruse, ali je tako.

Rusi pomalo grickaju ukrajinski teritorij i pod svaku cijenu pokušavaju doći do administrativnih granica oblasti Donjecka i Luganska. Žele to učiniti svakako prije početka definitivne priče o “mirovnom sporazumu”, kako bi i taj teritorij bio uključen pod rusku okupaciju. Jer svaki je rat završio pregovorima te smatraju da će i ovaj…

I u pravu su, svakako će završiti pregovorima, ali polazne točke će biti itekako bitne za njihovu provedbu.

Očito je da se ukrajinsko vojno i političko vodstvo dugo priprema za takav mogući scenarij, ponukano lošim iskustvom prema “saveznicima” u općenitom pristupu ovome ratu i njegovom pravednom završetku.

Ukrajinci vrlo realno pristupaju tom problemu i svjesni su da zapadna podrška može biti dovedena u pitanje i biti ciljano limitirana sredstvnima i novcem, usmjeravajući i prisiljavajući Ukrajinu na pregovore, ma kako oni nepovoljni u startu bili.

Ukrajinci su svjesni diplomatskih aktivnosti rusije širom svijeta, koja nastoji pokrenuti mirovne sporazume i “zaključati” ovaj rat na dosegnutim pozicijama dok istovremeno melje svoje vojnike nastojeći ukrasti još koji kilometar teritorija prije potpisa.

Uvjeren sam da su svijesni i podlosti te ruske politike iz koje izdvajam samo “iznenadni” trenutak ljudskosti u kome je psihopata pristao na razmjenu špijuna i političkih zarobljenika. Svih osim Navaljnog, njega nikada nije mislio razmjeniti.
Psihopata je pokazao da je za “dogovore i pregovore”… i zamislite, umjesto dogovorenih osam “disidenata” i novinara, pustio ih je čak 16!

Kakav perfidni podlac! Dvije muhe jednim udarcem… Pustio ih je daleko više da izrazi spremnost na pregovore, pokoleba zapad i nagovori ih na pregovore. Naglu “čovječnost i razum” bi mogao “popušiti” dio zapadnih političara i Ukrajinu pritisnuti/primorati na pregovore. Ovoga su Ukrajinci vjerojatno svjesni i napad na oblast Kurska je odgovor na to.

Da ne zaboravim, od 16 puštenih iz ruskih zatvora, nekolicina je vrbovanih koji već po glupoj EU prosipju intervjue pune zakulisne podrške rusiji, nepotrebnom ratu i slične teze o besmislenosti rata i otpora njemu. Vrijeme će pokazati ovo o čemu pišem. Nije Putin “velikodušan”, on je samo podlac.

Pozvani na evakuaciju! Gordan Grlić Radman: U Libanonu se nalaze 124 hrvatska državljanina

Ulazak u oblast Kurska je daleko ozbiljniji, bolje planiran i vođen poduhvat Ukrajinaca. Ovaj put je to puna koordinacija snaga na terenu, uz potpunu podršku iz zraka.

Ukrajinci su pokrenuli operaciju na tom prostoru svjesni da će otpor biti relativno slab, večina postrojbi ruske vojske sastavljena je od neiskusnih ročnika i mobiliziranih kriminalaca 488 brigade.

Ukrajinci su sebi dopustili luksuz i rizik odvajanjem dijela svojih snaga za ovu napadnu operaciju, svjesni da bi negdje drugdje moglo nedostajati snaga na bojišnici.

U samo jednom danu osvojeno je između 7 i 10 kilometara u dubini ruskog prostora, daleko više nego što su rusi uspjeli prodrijeti na sjeveru Ukrajine, u oblasti Kharkiva.

Vjerujem da će novi dan donijeti još veći prodor u rusiju.

Koliko duboko i kada će Ukrajinci stati? Znam da svi imaju dilemu oko toga. Odgovor je – to ne zna nitko. Hoće li to biti 10 ili 50 kilometara ovisit će o ruskom otporu i spremnosti slanja dodatnih postrojbi ruske vojske s drugih bojišnica prema Kursku.

Ovaj put će akcija trajati puno duže, osvojit će se puno veći prostor koji će imati dva cilja i dvije svrhe.

Jedna od njih je osloboditi ruski pritisak na Donbas i prisiliti ih na pojačavanje obranu Kurska slanjem dodatnih snaga s te bojišnice, te ih tako spriječiti da izbiju na zacrtane administrativne granice.

Druga svrha i cilj je zadržati dio ruske federacije pod Ukrajinskom kontrolom kao važan pregovarački element ukoliko uskoro dođe do forsiranih pregovora od strane saveznika. Tada će Ukrajina imati što ponuditi u razmjenu za svoje okupirane teritorije i tako poremetiti zacrtane planove Kremlja.

Ukrajinci su pod pritiskom mogućih pregovora, ljigavosti zapadnih politika, ograničavanja vojne pomoći, ograničavanja dometa i uporabe oružja, strepe od predstojećih izbora u SAD-u i prisiljeni su raditi ovakve “egzibicijske”, a ujedno lucidne operacije.

Moramo svi zajedno priznati određeni vid “iznenađenja”, a ono što je važno, itekako su iznenađeni rusi i veći dio zapadnih kalkulanata.

You may also like

Verified by MonsterInsights