Home Analiza Ukrajinska ofenziva: Počeli su pregovori o razmjeni zarobljenika, prvi puta na inicijativu rusije. Zašto, što se promijenilo?

Ukrajinska ofenziva: Počeli su pregovori o razmjeni zarobljenika, prvi puta na inicijativu rusije. Zašto, što se promijenilo?

by Kristina B

Piše: Domagoj Franić

Rusija je do sada uvijek bila ta koja je opstruirala razmjene, prije svega vodeći se činjenicom da je veća zemlja koja može lakše nadoknaditi manjak vojnika na prvoj crti nakon zarobljavanja svojih pripadnika. Rusi se tijekom razmjena vode i podlom politikom, ne žele mijenjati elitne ukrajinske borce, poput Azova, za svoje vojnike jer pretpostavljaju da će ih nakon razmjene opet vidjeti s puškom nasuprot sebi.

Ovaj put situacija je u potpunosti drugačija i zato im se žuri obaviti razmjenu.

Trenutno se ukrajincima u oblastima Kurska i Belgoroda suprotstavlja ruska vojska sastavljena “od svega i svačega”, prvenstveno od ročnika, kadirovaca do elitnih postrojbi i plaćenika povučenih s ukrajinskih bojišnica u snazi od cca.10.000 – 12.000 vojnika. Ako ih je u ukrajinskom zarobljeništvu trenutno oko 2.500, to je gotovo 25% ruskih snaga.

Kremlju se upalio crveni alarm

Ako ovome broju dodamo poginule i ranjene, postotak “izbačenih iz stroja” je ravan postotku od 40-50% ruskih snaga. Kremlj želi te vojnike odmah natrag iz više razloga.

Glavni razlog je nedostatak ljudstva koii bi mogao zaustaviti ukrajinski prodor u rusiju i zaustaviti gotovo sedam ukrajinskih brigada u ofanzivi na Kursk. Veliki dio ruskih zarobljenika će se nakon razmjene ponovno odmah poslati na bojišnicu.

Drugi razlog su Kadirovci koje Kremlj mora odmah “spasiti” kako bi održao potporu Kadirova. Iako Kadirov & Co. tvrde da oni više nisu Kadirovci ni pripadnici Ahmata, itekako ih žele slobodne da isperu sramotu “velikih” ratnika.

Jedan od razloga je što je među zarobljenima veliki broj ruskih ročnika, a to Putinu u ovom trenutku nimalo ne odgovara. Njemu bi više odgovarali mrtvi nego zarobljeni ročnici jer bi na taj način izbjegao pritisak roditelja i ruske javosti koji u ovim, po njega “labilnim” trenutcima mogu pričiniti dodatnu štetu njegovoj vladavini.

Rusija ima velikih problema s mobilizacijom, nedostatak ljudstva je sve vidljiviji i ići će sve više prema lošem kraju za Kremaljsku svitu, ne može se kompenzirati ni preokrenuti.

Šest mjeseci nakon smrti konačno dobila dokument: Udovica Navaljnog odbacuje razloge smrti koje navode ruske vlasti

Putin i njegovi KGB-ovci su na područje Kurska i Belgoroda prebacili “sve što su imali”, povukli su postrojbe svih pričuva koje su imali na bojišnicama u Ukrajini. Ratovati su ostale nužno potrebne postrojbe da spriječe mogući kolaps linija u Donbasu. Te postrojbe još uvijek napadaju, čak i osvajaju komadiće Ukrajine, ali ovoga puta trošeći esencijalnu masu ljudstva, bez zamjena i dodatnih popuna, a ona će se svakom novom pogibijom i ranjavanjem uskoro početi topiti.

Putin će također imati sve većih problema pronaći ljudstvo za mobilizaciju. Potrošio je imigrante, afričke avanturiste, ruske manjine, kriminalce i plaćenike. Ostaju mu na raspolaganju “izvorni rusi” kojih se boji kao zmije i koje ne želi mobilizirati jer će to ubrzati njegov kraj.

Od velikog diktatora koji je prijetio svima osim svome odrazu u ogledalu, koji je povlačio crvene crte, sazivao sjednice Vijeća sigurnosti UN-a, kršio sve moguće i nemoguće svjetske konvencije i pravilnike, koji se smijao Haškom tribunalu, Putin je ogolio sebe, isprao nadutost svoga ega i postao ono što u biti i jeste – običan blefer kukavica.

Kukavica koji je genocidni rat protiv Ukrajine skrivao pod nazivom “Specijalna operacija” i koji sada rat protiv domicilne države umotava u celofan “protuterorističke akcije”.

Ovaj put vara samoga sebe, nitko mu više ne vjeruje.

You may also like

Verified by MonsterInsights