Home Izdvojeno Uz zastave carske Rusije, četnici u manastiru Karno kod Srebrenice ugostili su Mlađana Đorđevića: “Oj četnici Ravne gore, zbijajte se u redove”

Uz zastave carske Rusije, četnici u manastiru Karno kod Srebrenice ugostili su Mlađana Đorđevića: “Oj četnici Ravne gore, zbijajte se u redove”

by Ante R.

Poseban gost na ovom druženju bio je lider Pokreta Oslobođenja iz Srbije – Mlađan Đorđević. On je prije tri četiri mjeseca boravio u Rusiji gdje se susreo sa Aleksandrom Babkovom, biznismenom i političarem koji se, zbog djelovanja u Ukrajini, nalazi na crnoj listi SAD-a i EU, piše Istraga.ba

 

“Oj, četnici Ravne gore, zbijajte se u redove. Zbijajte se, brat do brata, da skinemo jaram s vrata”.

Ovi su stihovi, u noći između 13. i 14. siječnja, odjekivali u brdima oko Srebrenice. U manastiru Karno proslavljala se pravoslavna Nova godina. Domaćin je bio iguman Luka Babić. A gosti su došli iz Srbije. Predvodio ih je Mlađan Đorđević, bivši savjetnik srbijanskog predsjednika Borisa Tadića, danas “humanitarac” koji je osnovao organizaciju “Naše Srbije” i vođa “Pokreta Oslobođenje” . Ukratko – rusofil. Sa sjajnim vezama u Srpskoj pravoslavnoj crkvi i četničkim udruženjima.

“Stigoh u manastiru Karno iznad Srebrenice, kod igumana, oca Luke, gdje ću sa braćom iz Srbije i Srpske dočekati pravoslavnu Novu godinu”, napisao je 13. siječnja Mlađan Đorđević.

Iguman Luka je organizirao vatromet ispred manastira. Gosti su se, poslije toga, vratili četničkim pjesmama.

“Na sred gore Romanije, četnički se barjak vije. Pa, neka ga, nek se vije, donet nam je iz Srbije. Doneo ga Čiča Draža i njegova gorska straža”, glasili su stihovi jedne od pjesama koje su četnici te noći pjevali u manastiru Karno.

 

 

Kako se može vidjeti na fotografijama koje su objavljene na Facebook stranici manastira Karno, domaćini i njihovi gosti razvili su zastavu “Ujedinjenog ravnogorskog pokreta”, te zastave Ruske Federacije ii “carske Rusije”.

 

Facebook

 

T večer,  u manastiru je boravio Mlađan Đorđević, lider “Pokreta Oslobođenja” koji posljednjih godina posebno ističe svoje veze sa Rusijom. Prema pisanju portala nova.rs, “Predsjednik pokreta “Oslobođenje” Mlađan Đorđević” fotografirao je se j nedavno u društvu Aleksandra Babkova.

“Na fotografijama do koje je došao naš portal Istraga , a za koje se pretpostavlja da je nastala tokom Đorđevićeve posete Moskve, vide se on i Babkov u nekom od moskovskih restorana”, objavilo je u rujnu prošle godine nova.rs .

Đorđević je tada potvrdio da se sreo sa Babkovim i srbijanskim je medijima ustupio fotografiju.

Foto Nova.rs

 

Đorđevićev sugovornik iz Moskve, Aleksander Babkov je od 2014. godine pod sankcijama Europske unije zbog “narušavanja teritorijalnog integriteta i suverenitata Ukrajine”. Tim su se sankcijama kasnije pridružile i Sjedinjene Američke Države koje su Bankova stavile na crnu listu.

“Aleksandar Babakov je posebni predsjednički izaslanik Ruske Federacije zadužen za suradnju s organizacijama koje predstavljaju Ruse koji žive u inostranstvu. Babakova je 2014. godine sankcionirala EU, koja je istaknula da je glasao za ruski zakon o aneksiji Krima. Aleksandar Babakov imenovan je za dužnosnika Vlade Ruske Federacije”, navedeno je u odluci vlasti SAD-a.

Na listi su tada završili i suradnici Aleksandra Bankova, Aleksandr Vorobjev koji je šef svog kabineta, te Mikhail Plisyuk.

“Točno je da sam se vidio s njim. U pitanju je veliki prijatelj Srbije i srpskog naroda, ali ne bih ništa više komentirao”, rekao je Mlađan Đorđević nakon povratka iz Moskve, u septembru prošle godine.

Prošle sedmice je, rekosmo, Đorđević boravio u Bosni i Hercegovini, odnosno u Srebrenici, gdje je s pripadnicima četničkih udruženja, u manastiru Karno, dočekao pravoslavnu novu godinu.

Mjesec i po prije Đorđevića, manastir Karno je posjetio i Dušan Marković, kontroverzni vođa ultranacionalističke stranke Prava Srbija sa centralom u Jagodini.

Prema medijskim izvještajima iz decembra prošle godine, Marković je s igumanom manastira Karno Lukom Babićem pjevao četničke pjesme.

“Što se ono u Bosni pokraj Drine zbiva, to su srpski četnici sišli s planine. Ne boje se Allaha, ne boje se mina, ne boje se ustaše, ni mudžahedina”, pjevao je Marković, dok ga je iguman Luka povremeno pratio.

 

 

Marković je poznat po ekstremnim izjavama prema migrantima, a u zvaničnoj biografiji stoji da je sa svega 19 godina postao potpredsjednik Ravnogorskog pokreta, gdje se na njegovim profilima po društvenim mrežama mogu vidjeti gdje pozira u uniformi i s oružjem.

Od septembra prošle godine, Markovićeva “Prava Srbija” nalazi se u koaliciji s neonacističkim Pokretom Levijatan.

 

Članovi “Pokreta Levijatan” ne skrivaju svoje simpatije prema presuđenim ubojicama i ratnim zločincima, poput Dragana Vasiljkovića, poznatijeg kao kapetan Dragan

 

 

Članovi “Pokreta Levijatan” ne skrivaju svoje simpatije prema presuđenim ubicama i ratnim zločincima, poput Dragana Vasiljkovića, poznatog kao kapetan Dragan, donosi Istraga.ba

You may also like