Prema izvješću, lišće koke je 2023. zasađeno na oko 253.000 hektara u odnosu na 230.000 u 2022.  To je dovelo do povećanja prošlogodišnje potencijalne proizvodnje kokaina za 53 posto na 2.644 metričke tone, u usporedbi s 1.738 metričkih tona godinu ranije.

Uzgoj se uglavnom proširio u jugozapadnim departmanima Cauca i Narino, dok je ostao relativno stabilan u ostatku zemlje, stoji u izvješću.

„Proizvodnja se povećala za 10 posto u najproduktivnijim područjima zemlje i to ima vrlo važan utjecaj na potencijalnu proizvodnju“ kokaina, izjavila je regionalna predstavnica UNODC-a Candice Welsch.

Proizvodnje lišća koke najkoncentriranija je u područjima gdje djeluju ljevičarske gerilske skupine i kriminalne skupine koje su osnovale bivše krajnje desničarske paravojske.

Vlasti u Kolumbiji desetljećima su se borile za smanjenje trgovine drogom, no ta je zemlja i dalje jedan od vodećih svjetskih proizvođača kokaina. SAD već dugo vrši pritisak na Kolumbiju da smanji uzgoj lišća koke.

 U Šibeniku se sprema najveća modna revija u Hrvatskoj, Armani i Boss odjela i plave šihterice s natpisom Spremi

Predsjednik Gustavo Petro uz ostalo je predložio da se upotreba droge prizna kao javnozdravstveni problem, a njegova vlada naredila je vojsci i policiji da pojačaju zapljene kokaina, koje su prema podacima ministarstva obrane prošle godine dosegle rekordnih 739,6 metričkih tona.

Proizvodnju kokaina u Kolumbiji kontroliraju naoružane skupine i mnogi smatraju da potiče gotovo šest desetljeća dug unutarnji sukob u kojem je poginulo više od 450.000 ljudi.-Hina

Harris i Trump u bitci za Michigan, velika bitka za swing države

FESTIVAL DEMOKRACIJE U ŠIBENIKU HDZ u nedjelju bira članove Predsjedništva i Nacionalnog odbora