Home Izdvojeno Vatreni neće igrati na praznom stadionu u Osijeku! Evo detalja o posebnom članku Uefe

Vatreni neće igrati na praznom stadionu u Osijeku! Evo detalja o posebnom članku Uefe

by Ante R.

Dok čelnici Hrvatskog nogometnog saveza čekaju odluku Disciplinske komisije Uefe o kazni Vatrenima, radi se na tome da tribine na novom osječkom stadionu Opus Areni ne budu prazne

Zbog ustaške zastave koju su tri navijača unijela na kvalifikacijskoj utakmici protiv Latvije, igranoj na Rujevici, strahuje se od nove kazne.
Naime, kao što je potvrđeno promatrač FARE-a podnio je izvještaj delegatu utakmice u kojem je navedeno da je u sektoru s hrvatskim navijačima primijećen pojedinac koji je u nekoliko navrata istaknuo ustašku zastavu te je zbog tog incidenta Uefa pokrenula disciplinski postupak protiv HNS-a, piše tportal.

Nešto kasnije Jurica Jurjević, voditelj poslova prevencije, sigurnosti i integriteta pri HNS-u o UEFA-inom postupku, potvrdio je kako su tri navijača privedena i prijeti doživotna zabrana odlaska na utakmice.

No, ono čega se čelnici HNS-a najviše plaše i što bi bilo katastrofalno po Vatrene jest činjenica kako je vrlo izgledno da se sljedeća kvalifikacija utakmica protiv Turske, koja će se igrati 12. listopada u Osijeku na novom stadionu Opus Areni, održi bez navijača.

No, govoreći o mogućoj kazni Jurjević je otvorio zanimljivu temu i rekao kako je moguće da će se ipak igrati pred punim stadionom. Ali tribine u Osijeku, točnije nešto više od 13 tisuća sjedalica, ispunila bi djeca u dobi od 7 od 14 godina.

‘Nećemo se lako predati jer naš je stav da hrvatski građani ne zaslužuju igranje bez publike. Hrvatska ne zaslužuje igrati pred praznim stadionom. Ali ako nas kazne utakmicom bez publike u Osijeku, onda će se, ako Uefa dozvoli, igrati na stadionu punom djece’, kazao je između ostalog Jurjević.

O čemu se točno radi?

Naime, Uefin statut, kad je u pitanju Disciplinska komisija, u članku 73. navodi sljedeće kod utakmica koje će se igrati iza zatvorenih vrata:
nitko ne smije prisustvovati osim ako nadležno disciplinsko tijelo ne odluči drugačije
utakmica koja se igra iza zatvorenih vrata, s izuzetkom:
djeca do 14 godina (uz odgovarajuću pratnju) iz škola i/ili nogometa
akademije pozvane na utakmicu besplatno (također primjenjivo u slučaju djelomično zatvaranja stadiona).

Dalić i vatreni uvjereni da zabrane neće biti
Dan kasnije izbornik Zlatko Dalić o zabrani navijačima za Novu TV je između ostalog rekao:

‘Ja sam čvrsto uvjeren da se to neće desiti da to neće biti jer mi to nismo zaslužili. Koliko znam, Savez radi sve što je u njihovoj moći da nađu tko je to organizirao, tko je to napravio da se radi ta hajka na reprezentaciju i vjerujem da ćemo mi ipak u Osijeku biti s navijačima’, kazao je Dalić.

No, ako Uefa zaista donese odluku i Hrvatska bude kažnjena da na utakmici s Turskom u Osijeku ne smiju biti gledatelji, kako se doznaje HNS će tražiti da na njoj budu barem djeca. Pozvat će se na taj ‘izuzetak’. Sve kako novi moderni stadion ne bi bio prazan… Složen je tzv. plan za ‘spas Opus Arene.’ No, u statustu Uefe piše: ‘Disciplinska komisija može donijeti i drugačiju odluku’, stoga treba biti strpljiv.

Inače, posljednji takav slučaj viđen je nedavno u Beogradu na kvalifikacijskoj utakmica Srbija-Mađarska, koji su se tribina pratila samo djeca od 7 od 14 godina i to potpuno besplatno uz nadzor volontera.

Naime, kako navode pravila Uefe na svakih petnaestero djece mora doći i jedan punoljetni voditelj.

Ono što je tada morao napraviti FSJ sad možda čeka i HNS. U slučaju da Uefa odobri da djeca mogu na stadion, HNS će uputiti javni poziv svim školama nogometa i svim nogometnim klubovima koji rade s djecom uzrasta od 7 do 14 godina. Također će pozivi ići prema većini Osnovnih škola u blizini…

You may also like