Home Analiza VIDEO Biskup Košić: Morali bi podići spomenik Stepincu u Beogradu da nastavimo dijalog sa Srpskom pravoslavnom crkvom

VIDEO Biskup Košić: Morali bi podići spomenik Stepincu u Beogradu da nastavimo dijalog sa Srpskom pravoslavnom crkvom

by Ante R.

Sisački biskupa mons. dr. Vlado Košić gostovao je u ovotjednom “Press klubu Tihomira Dujmovića” na Z1 TV.

Biskup Košić: “Na ovaj način na koji oni tretiraju Stepinca, mi sa Srpskom pravoslavnom crkvom dalje ne možemo dijalogizirati“, “morali bi podići spomenik Stepincu u Beogradu da nastavimo dijalog sa Srpskom pravoslavnom crkvom“

Biskup Košić je ekskluzivno za Z1 televiziju rekao kako mu je zagrebačko-ljubljanski mitropolit Porfirije Perić u četiri oka rekao sljedeće: “Srbi su nekako pod imenom Svetog Save. Mi čak govorimo i kako je naša srpska crkva Sveto-savska, a vi Hrvati stalno govorite kako je vaša crkva Stepinčeva. Da netko napadne naš simbol – Svetog Savu, pa to bi bio rat!“
U tom kontekstu, biskup Košić je rekao kako Srpska pravoslavna crkva stalno napada hrvatski simbol – blaženog Alojzija Stepinca, pa zato ni nema dijaloga sa SPC-om.

“Hrvatski narod u Stepincu vidi svog prvog sveca. Ja sam već rekao figurativno, da bismo mogli imati neki dijalog sa SPC-om, morali ni podići spomenik Stepincu u centru Beogradu“ – istaknuo je biskup Košić u emisiji “Press klub Tihomira Dujmovića“ na Z1 TV.

Banovina ili Banija? Biskup Košić: “Pa Banovina, zašto bi se stidjeli govoriti hrvatski u Hrvatskoj?“

“Povijest je jasna – Petrinjska Banovina, Glinska Banovina… Ne vidim zašto se sada to opet aktualizira i o čemu je riječ. Jugoslavija je propala, pa zar se moramo i sada stidjeti govoriti hrvatski u Hrvatskoj“ – izjavio je biskup Košić i dodao kako je primjetio nizak životni standard u tom području još kada je 1990. godine došao u Petrinju.

“Neki dijelovi Banovine su bili zapušteni u Jugoslaviji, i to zato jer su tu živjeli Hrvati. Mi smo tada bili diskriminirani u svojoj zemlji. Banovina je bila zapuštena, pogotovo područja u kojima su Hrvati bili većina. Ja sam iz Hrastovice morao stalno ići u Petrinju kako bi telefonirao, iako su se vidjeli stupovi s žicama u Hrastovici, no eto vodili su prema nekim drugim mjestima. Tada su jednostavno Hrvati bili diskriminirani, sva sela i gradovi, gdje su bili većina“ – objasnio je Vlado Košić.

“Ne postoji odnos s gradonačelnicom Siska“!

Na pitanje urednika i voditelja Tihomira Dujmovića kakav je odnos sa SDP-ovom gradonačelnicom Siska Kristinom Ikić Baniček, biskup Košić je rekao da odnos ne postoji.
“Ona nije osam godina prešla prag biskupije, nikada nije pitala ni za biskupiju, ni za katedralu, niti za nas vjernike, eto kao da mi vjernici ne postojimo. Kad me ljudi pitaju za odnos s gradonačelnicom, nemam im što reći“ – izjavio je biskup Košić.

“Stradalo je gotovo pola biskupije“

Biskup Košić je istaknuo kako je u potresu stradalo 29 župnih crkava – “Stradalo je 29 od 63 mojih župa, stradalo je gotovo pola biskupije. Tako sam dao dozvolu svećenicima da se slavi sveta misa i u dvoranama koje nisu posvećene.“
Biskup Košić smatra kako je sveukupna šteta na spomenutih 30ak stradalih župnih crkava negdje oko 700 milijuna kuna.