Home Analiza VIDEO Dr.sc. Miro Kovač u emisiji “U ime naroda”: “Prema Srbiji neće i ne može biti popusta”

VIDEO Dr.sc. Miro Kovač u emisiji “U ime naroda”: “Prema Srbiji neće i ne može biti popusta”

by Ante R.

Miro Kovač, znanstvenik i političar, bivši ministar vanjskih poslova gostovao je u prvoj emisiji – U ime naroda.
Razgovaralo se o eskalaciji rata između Rusije i Ukrajine, o geopolitičkim okolnostima uslijed sukoba Zapada i Rusije na jugoistoku Europe, na Balkanu i Hrvatima najbitnije – u BiH, pogotovo u svijetlu tek završenih izbora.

Kovač je upozorio da bi bilo neozbiljno i krajnje neodgovorno ignorirati opasnost od nuklearnog rata, jer, bude li Rusija stjerana u škripac i dođe do realne opasnosti od raspada Rusije, nitko razuman ne smije isključiti tu armagedonsku mogućnost.
Kovač je naglasio da su Amerikanci očito svjesni toga, da nikako ne zanemaruju tu mogućnost i da postoje znaci da već utječu na borbene Ukrajince da se drže rata na svom međunarodno priznatom prostoru.

Zanimljivi naglasci u razgovoru su se odnosili na status i položaj Europe u tom sudaru vodeće Amerike i Rusije, pogotovo u kontekstu Europe od nazad 100 godina i danas, nedostatku liderstva u Europi i europske samosvijesti, a u kontekstu svega o razvoju odnosa na Balkanu i u BiH.
“Najzaslužniji je hrvatski narod u BH koji se ovim izborima i jasno iskazanom odlučnošću za ostvarivanje svoje suverenosti, prometnuo u nezaobilaznog subjekta procesa u i oko BiH” konstatirao je Kovač.

Može li država BiH biti prijateljska država Hrvatskoj ukoliko Hrvati u njoj nisu suveren naroda, je li Zapad djelomično odgovoran za guranje Dodika u Putinov zagrljaj, kakva je stvarna namjera Amerike kad je u pitanju Republika Srpska, otkud takvo uporno nametanje izmišljenih suprotnosti između nacionalnog i građanskog u jednom dijelu europskih zemalja i zašto u Hrvatskoj opstaju političke i javne teze o “građanskoj BH” pitanja su o kojima je Kovač jasno i precizno govorio.
Posebno će gledateljima biti zanimljivo objašnjenje razlike između ruskog i srpskog svijeta, koje u političkoj javnosti nitko do sada nije tako ozbiljno i argumentirano objasnio.
“Prema Srbiji neće i ne može biti popusta” – kategorički je ustvrdio Kovač, navodeći čitav niz obveza koje Srbija prema Hrvatskoj mora ispuniti na svom europskom putu, na koji je kaže prisiljena zbog sve evidentnijih slabosti Rusije.

Na pitanje, može li se Srbija, kao i tijekom jeseni 1944. iz tada najlojalnijeg nacističkog saveznika ukrcati na pobjednički vlak, pa prihvatiti ponude Zapada, posebno Amerikanaca i kakve bi to posljedice imalo na hrvatske interese, Kovač je dao zanimljiv odgovor i valja o njemu ozbiljno razmišljati.

“U ime naroda” s dr. sc. Mirom Kovačem svakako vrijedi pogledati, a emisija je dostupna na posebnom YouTube kanalu – “U ime naroda”, na kojem će gledateljima u zemlji i svijetu biti dostupne sve emisije. Svako se pretplatite!

You may also like