Home Izdvojeno VIDEO, FOTO Evo s čime je Ukrajina, kako tvrdi, pogodila ponos ruske mornarice, krstaricu Moskva

VIDEO, FOTO Evo s čime je Ukrajina, kako tvrdi, pogodila ponos ruske mornarice, krstaricu Moskva

by Ante R.

eptun R-360 je ukrajinska protubrodska krstareća raketa koju je razvio Luch Design Bureau.

Neptunov dizajn temelji se na sovjetskoj protubrodskoj raketi Kh-35, sa znatno poboljšanim dometom i elektronikom.

Sustav je dizajniran za uništavanje površinskih ratnih brodova i transportnih plovila deplasmana do 5000 tona, bilo u konvojima ili se kreću pojedinačno.

Sustav je ušao u službu ukrajinske ratne mornarice u ožujku 2021. godine, stoji na Wikipediji.

Ukrajina je 13. travnja 2022. ustvrdila da je ruska krstarica Moskva pogođena s dvije rakete Neptun, što je rezultiralo ozbiljnom štetom i eksplozijom streljiva. Rusija je rekla da je streljivo eksplodiralo uslijed požara, ozbiljno oštetivši Moskvu i eksploziju streljiva; što dovodi do potpune evakuacije posade.

Projektil je prvi put otkriven na izložbi “Oružje i sigurnost 2015.” u Kijevu.

Prema informacijama iz otvorenih izvora, prvi uzorci krstareće rakete proizvedeni su u proljeće 2016. Proizvodnja naprednih raketnih sustava odvijala se u suradnji s drugim ukrajinskim poduzećima, uključujući Artema Luch GAhK, Kharkiv State Aviation Plant [UK], Motor Sich (turboventilatorski motor MS-400), Pivdenne YuMZ PivdenMash, Lviv LORTA i druga radarska elektronika, Vyshneve ZhMZ Vizar Kiev, i drugi.

Prva testiranja sustava provedena su 22. ožujka 2016., a prisustvovao je i tajnik Vijeća za nacionalnu sigurnost i obranu Ukrajine Oleksandr Turčinov. Sredinom 2017. rakete Neptun testirane su istodobno s pokusima raketnog kompleksa Vilha. Međutim, za razliku od Vilhe, rezultati ispitivanja i sposobnosti Neptuna nisu bili objavljeni.

 

 

Prema tiskovnoj službi NSDC-a, prva uspješna letna testiranja sustava održana su 30. siječnja 2018. godine. Dana 17. kolovoza 2018. projektil je uspješno pogodio cilj u rasponu od 100 kilometara (62 milje) tijekom probnih ispaljivanja u južnoj Odeskoj oblasti. 6. travnja 2019. raketa je ponovno uspješno testirana, pogađajući mete tijekom testiranja u blizini Odese. Prema tadašnjem predsjedniku Petru Porošenku, sustav Neptun trebao je biti isporučen ukrajinskoj vojsci u prosincu 2019. godine.

Nakon povlačenja Sjedinjenih Država i Ruske Federacije iz Ugovora o nuklearnim snagama srednjeg dometa, Ukrajina je objavila da razmišlja o razvoju krstarećih raketa srednjeg dometa. Analitičari su smatrali da je projektil Neptun proširenog dometa kandidatom za takav napor.

Ukrajina je potpisala memorandum s Indonezijom o sklapanju ugovora za nabavu niza projektila Neptun, o čemu je prvi put izvijestila u prosincu 2020. godine. Dakle, Indonezija bi mogla postati prvi strani kupac Neptuna, prema Defense Expressu s osvrtom na ukrajinsko državno poduzeće (SE) “Progres” specijalnog izvoznika.

U ožujku 2021. ukrajinska mornarica je dobila prve jedinice RK-360MC Neptun.

Operativna povijest

Dana 13. travnja 2022., tijekom ruske invazije na Ukrajinu, tvrdilo se da je ruska krstarica Moskva pogođena s dvije rakete Neptun, što je rezultiralo eksplozijom streljiva. Međutim, rusko Ministarstvo obrane priopćilo je da je požar prouzročio eksploziju streljiva i da je posada potpuno evakuirana.

By President.gov.ua, CC BY 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=78269571

 

Kada je razmješten, obalni obrambeni sustav Neptun sastoji se od mobilnog lansera na kamionu USPU-360, četiri projektila, transportnog/pretovarnog vozila TZM-360, zapovjednog i kontrolnog vozila RCP-360 i posebnog teretnog vozila. Sustav je dizajniran za rad do 25 kilometara (16 milja) u unutrašnjosti obale.

 

By President.gov.ua, CC BY 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=78269547

Projektil Neptun, uključujući raketni motor, dug je 5,05 metara (199 inča), s tvrdim krilom u obliku križa. Projektili Neptun dizajnirani su za smještaj u transportne i lansirne kontejnere (TLC) dimenzija 5,30 x 0,60 x 0,60 metara (209 in × 24 in × 24 in). Sustav ima maksimalni domet od oko 300 kilometara (190 milja). Jedan projektil težak je 870 kilograma (1.920 lb), od čega je 150 kilograma (330 lb) bojna glava, stoji na Wikipediji, prenosi Hrvatska Danas.

By President.gov.ua, CC BY 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=78269548

You may also like