Home Izdvojeno VIDEO HOĆE LI KRENUTI PREMA HRVATSKOJ ? Drama u Bihaću: Do temelja spaljen migrantski kamp, stotine migranata krenule prema gradu: ‘Revoltirani su i psuju BiH’

VIDEO HOĆE LI KRENUTI PREMA HRVATSKOJ ? Drama u Bihaću: Do temelja spaljen migrantski kamp, stotine migranata krenule prema gradu: ‘Revoltirani su i psuju BiH’

by Ante R.

U migrantskom kampu Lipa u okolici Bihaća u srijedu je izbio veliki požar a incident se dogodio u danu u kojemu je najavljeno privremeno zatvaranje tog objekta u kojemu je do danas boravilo najmanje 1200 migranata. U tijeku je sjednica Vlade Unsko-sanskog kantona na kojoj bi trebalo biti proglašeno izvanredno stanje, a kako javljaju mediji u BiH, migranti su na putu prema Bihaću, gradu tek par kilometara udaljenom od hrvatske granice

Klix.ba prenosi riječi Nataše Omerović, koordinatorice kampa, koja tvrdi kako je požar najvjerovatnije izazvan ljudskim faktorom, a na teren su sada stigli vatrogasci i policija.

Nismo sigurni koji je opseg štete, znamo da je požar krenuo iz smještajnog dijela. Kako vidimo, lančano se dalje pale šatori i mislim da je sada riječ o vandalizmu. Migranti su izrevoltirani i ljuti, sada psuju državu, to se jasno čuje’, kazala je.

Šef Međunarodne organizacije za migracije (IOM), čije osoblje je napustilo kamp, Peter Van der Auweraert, objavio je video zapis iz kojega se vidi kako je kamp spaljen gotovo do temelja. ‘Požar je pod kontrolom, no uništena je ili oštećena gotovo sva infrastruktura. Užasan dan’, napisao je na Twitteru.

 

Glasnogovornik MUP-a Unsko-sanske županije Ale Šiljdedić potvrdio je kako je policija intervenirala nakon dojave o požaru te kako se istražuje što ga je prouzročilo. Prema dostupnim informacijama, u požaru nitko nije ozlijeđen.

Mediji su prenijeli snimke na kojima se vidi gusti crni dim koji se nadvio iznad kampa u kojemu najveći dio objekata čine veliki šatori te tek nekoliko kontejera.

Kampom u selu Lipa udaljenom od Bihaća 20 kilometara upravlja Međunarodna organizacija za migracije (IOM) iz koje su u srijedu potvrdili kako će on biti privremeno zatvoren a migranti iseljeni jer tamo nema pretpostavki za boravak u zimskim uvjetima. Migranti borave pod šatorima bez grijanja koji se mogu urušiti u slučaju snježnih padalina pa u IOM-u ne žele preuzeti odgovornost za eventualne posljedice takvog stanja. Svi djelatnici IOM-a su tijekom dana napustili kamp, prenosi Tportal.

Vijeće ministara BiH u utorak je donijelo odluku kako će ovaj improvizirani kamp biti prenamijenjen te od šatorskog pretvoren u kontejnersko naselje u kojemu bi migranti mogli boraviti tijekom cijele godine uz osigurano grijanje te tekuću vodu i električnu energiju kojih sada tamo nema.

No zbog toga se migranti koji tamo borave moraju iseliti a nije riješen problem njihovog privremenog smještaja jer vlasti u Bihaću odbijaju dopustiti ponovno otvaranje kampa Bira koji se nalazi u samom gradu na čemu pak inzistiraju iz Ministarstva sigurnosti BiH.