Home Izdvojeno VIDEO Imoćani su napokon dobili spomenik Mercedesu, simbolu kruha sa sedam kora

VIDEO Imoćani su napokon dobili spomenik Mercedesu, simbolu kruha sa sedam kora

by Ante R.

Grandiozni spomenik Mercedesa u prirodnoj veličini od danas krasi Trg imotskih iseljenika u Imotskom. Spomenik u hrvatskom gradu s najviše Mercedesa podignut je u čast svim gastarbajterima koji su trbuhom za kruhom uglavnom išli u Njemačku te se kućama vraćali upravo legendarnom ‘Minikom’, odnosno Mercedesom 115.

Spomenik iseljeništvu ideja je Oldtimer kluba Imotski na čelu s predsjednikom Ivanom Topićem zvanim Nota, a zamišljena je prije par godina u kamenoklesarskoj radionici, po uzoru na maketu koju je izradio Mislav Rebić. Kamen temeljac položen je još 2019. godine, a na jedinstvenom projektu radili su kipari i klesari iz cijelog svijeta.

Imoćani su simbol za Mercedes
Spomenik u ‘stopetnaestice’ iz 1972. godine u izvornoj veličini napravljen je od imotskog kamena i sastavljen je od 12 dijelova. “Imoćani su simbol za Mercedes, Mercedes za Imoćane. Mi smo iseljenički kraj, od 50 tisuća stanovnika, pola ih je vani, a tko god je uspio vani, došao je s Mercedesom”, ustvrdio je je Ivan Topić Nota, predsjednik Oldtimer kluba Imotski, prenosi Dnevno.hr

HOĆE LI VLADA POSLATI VIJENAC Danas je godišnjica bitke na Sutjesci, najvećeg poraza Titove vojske u kojoj je poginulo oko 3000 Hrvata.

Česi znaju zašto: NATO članica iz srca Europe kupuje 77 najnovijih njemačkih tenkova

You may also like