Home Izdvojeno VIDEO Novinari prvi put kročili na otok koji je Putinovom brodu poručio “je*i se”

VIDEO Novinari prvi put kročili na otok koji je Putinovom brodu poručio “je*i se”

by Ante R.

Zmijski otok ima posebno mjesto u ukrajinskoj kulturi, a sada čak i više nego ikada. Njegova prkosna obrana kada su ukrajinske snage sa Zmijskog otoka poručile ruskom ratnom brodu slavno “je*i se”, a potom i njegovo ponovno osvajanje, okupilo je naciju u prvim mjesecima sukoba s Rusijom, rušeći mit o nadmoći osvajača.

Zmijski otok mali je teritorij koji ima simboličan i strateški značaj. Ekipa CNN-a prvi je strani medij koji je posjetio otok otkako je ponovno zauzet u lipnju.

Sada je to pusto mjesto, prepuno ruševina To je groblje skupe vojne opreme i prepuno je neeksplodiranih ubojitih sredstava i mina.

Ekipa CNN-a vidjela je najmanje četiri različite vrste nagaznih mina, ruske raketne sustave zemlja-zrak Pantsir i gotovo netaknuti protuzračni raketni kompleks Tor. Tu su bili i ostaci srušenog ruskog vojnog helikoptera. Sva ta uništena oprema je rezultat višemjesečnog ukrajinskog bombardiranja.

Zmijski otok je pao u prvih nekoliko dana invazije u veljači, dok se Ukrajina borila na više frontova protiv ruskih snaga. Ali prije nego što se to dogodilo, došlo je do prkosa koji je odmah postao simbol odlučnog otpora Ukrajine.

Podsjetimo, ruski brod koji se približavao naredio je ukrajinskim snagama na otoku da se predaju, ali jedan član ukrajinskog odreda odgovorio je putem radija “ruski ratni brode, je*i se.”

Te su riječi potom odjekivale posvuda, od majica do poštanskih markica i prometnih znakova. Jedan od članova ukrajinske jedinice na otoku kazao je za CNN da je to bio ključni trenutak koji je ohrabrio ljude da se bore i volontiraju.

Rusi su nakon složene ukrajinske akcije u lipnju otišli, a u žurbi su ostavili za sobom streljivo i opremu, uključujući i gotovo netaknuti Tor sustav.

Osim ogromnog jačanja ukrajinskog morala, ponovno zauzimanje Zmijskog otoka imalo je stratešku svrhu.

“Kontrola Zmijskog otoka omogućuje kontrolu ušća Dunava. Bez osiguravanja ovog otoka bilo bi nemoguće potpisivanje ugovora o izvozu žita”, rekao je časnik vojne obavještajne službe misleći na inicijativu uz posredovanje UN-a koja je Ukrajini omogućila ponovno pokretanje izvoza preko Crnog mora.

Ukrajinske snage na otoku moraju stalno biti na oprezu i funkcionirati gotovo u potpunoj izolaciji. Svako korištenje mobitela rezultira ruskim bombardiranjem unutar 40 minuta, prenosi N1.

You may also like