Home Izdvojeno VIDEO Peović: Bilo bi moćno i važno da Milanović stane na stranu radnika i antifašista

VIDEO Peović: Bilo bi moćno i važno da Milanović stane na stranu radnika i antifašista

by Ante R.

Gošća N1 studija uživo bila je zastupnica Radničke Fronte Katarina Peović.

Komentirajući izvješće SDP-ovog europarlamentarca Predraga Matića o seksualnom i reproduktivnom zdravlju koje je Europski parlament jučer usvojio, Peović je rekla da pozdravlja tu rezoluciju.

“Žao mi je što SDP-ovi zastupnici nisu bili tako hrabri i glasali protiv rezolucije o potrebi europskog sjećanja koju je pokrenula desnica u EP-u i koja je izjednačila komunizam i fašizam. To je opasna rezolucija. Matićevu rezoluciju pozdravljam, ona je jako važna. U Saboru se povela ružna rasprava, moglo se vidjeti da je desnica strašna, a još je strašnija kad je licemjerna, kad pravo na uskratu pobačaja pravda ljudskim pravima. Jedno ljudsko pravo ne može bit u sukobu s drugim. Nepružanje pobačaja je uskrata zdravstvene zaštite”, rekla je Peović.

U Hrvatskoj se svako malo otvori rasprava o pobačaju, a Vlada već godinama čeka s novim zakonom.

“U Ustavu iz ’74. upisano je pravo na pobačaj koje je onda izbačeno iz Ustava. Jedan od zahtjeva Radničke fronte je bio da se vrati u Ustav, imali bismo manje problema sa samim pravima žena. To će se svakako morati regulirati i bit ćemo strogo na strani prava žena na pobačaja. Postojat će tu jasna klasna razlika. One koje imaju novaca uvijek će moći doći do pobačaja, a radnice, siromašne žene će stvarno imati problema. Sva istraživanja su pokazala da zabrana ili ograničenje pobačaja ne dovode do smanjenja, ali dovode do rasta broja ilegalnih pobačaja”, kazala je Peović te dodala da se zalaže i za seksualni odgoj jer “to su stvari koje sigurno spadaju u 21. stoljeće”.

 

Kada se govori o pravu na pobačaj, mnogi ističu i pravo na život.

“Pitanje je gdje ćemo se svrstati u 21. stoljeću. da li u one zemlje koje idu unazad. Budimo iskreni, takva svjetonazorska su jako popularna u javnosti, umjesto da ih se stavi ad acta i da priznamo ženama pravo, zabavljamo javnost u trenutku kada je vrlo teška ekonomska situacija, nažalost, tek slijede posljedice korankrize u ekonomskom smislu i te stvari bi trebale biti u fokusu. Tko sada govori o promjenama Zakona u radu”, ističe Peović.

Promjene Zakona o radu su se već tražile, a u tijeku su pregovori Vlade sa socijalnim partnerima i poslodavcima.

“Sami pregovori su potpuno netransparentni pa mi možemo samo nagađati. No ono što izlazi u javnost nije optimistično. Promjene će ići u smjeru liberalizacije, u negativnom smislu, mogućnosti lakšeg otpuštanja radnika, umjesto da se ide prema onom što je kritično, a to je loša statistika. Treba raditi na tome da se radnička prava poboljšaju, da se osiguraju stalna i sigurna radna mjesta. Premalo vidimo naglaska na radnička prava, zaštite radnika, tako da će Radnička fronta u Saboru zastupati radnička prava i dati neki svoj okvir izmjena zakona. Javljaju nam se ljudi iz brojnih tvrtki koji rade u nevjerojatno lošim uvjetima, mobingirani su, rade za manje od minimalca. Kako je moguće? To je protuzakonito”, naglasila je zastupnica Radničke fronte.

Nakon što je Silvano Hrelja podržao vladajuću većinu i prestao biti oporba HSS-ovci Kreše Beljaka više ga nisu htjeli u svom saborskom Klubu. Danas su s Katarinom Peović oformili novi Klub.

“Znate da smo mi iz Kluba Možemo! izbačeni. Radit u Saboru bez kluba je gotovo pa raditi s jednom nogom na ulici. Imate četiri puta manje pravo govora, na aktualcu gotovo nemate mogućnosti postavljati pitanja, slobodni govor vam je ograničen… Ovo nije koalicija. Zahvaljujem Klubu HSS-a što je odlučio da formiramo novi Klub, nekakva zajednička suradnja će, ja mislim, sigurno biti dobra i bit će puno više prostora za borbu za radnička prava”, komentirala je Peović.

Peović je ranije danas sudjelovala na sastanku Koordinacije židovski općina na kojem se, između ostalog, brusio prijedlog zakona po kojem bi se zabranio pozdrav “Za dom spremni”.

“Znamo tko će to podržati, dio oporbe i manjinci, ali izuzetno je važno da ga i vladajući podrže jer inače neće proći. Kusićeva komisija uvela je puno nejasnoća i teškoća u tumačenju kada ZDS zabraniti, a kada dopustiti. Ta ekskluziva gdje se smije koristiti u slučaju HOS-a, išlo se nekritički prema HOS-ovcima koji su se deklarativno pozivali na ustaški pozdrav i Antu Pavelića. Važno je da damo jednakoznačan odgovor prema tom pozdravu. Možda je i važno da to bude i kazneni zakon i da se korištenje pozdrava kažnjava.

Peović kaže da je važno i što je predsjednik Vlade Andrej Plenković bio na obilježavanju Dana antifašističke borbe.

“U govoru, koliko sam pratila, su opća mjesta koja bi trebala biti s nekim drugim naglascima. I kod predsjednika Vlade i kod predsjednika, iako ih percipiramo da su u sukobu, postoji opasna oscilacija prema prošlosti. U jednom trenutku možete očekivati jednu izjavu, u drugom drugu. Ako je Andrej Plenković bio u Brezovici, logično bi bilo da podrži zakon koji zabranjuje ZDS. No ne znamo hoće li to učiniti. A predsjednikove oscilacije… On kad je bio i premijer zapravo je donosio čudne odluke i prema radnicima, a i prema odnosu prema prošlosti, ZDS-u, spomenicima koji su se tada pojavili. Jedne od najružnijih slika se vežu uz njegov mandat – slanje specijalaca u Pučišta na radnike na Braču. Voljela bih da stane na stranu i radnika i antifašista. S njegovom retorikom to bi bilo moćno i važno”, rekla je Peović koja je danas podržala Milanovićevu kandidatkinju za predsjednicu Vrhovnog suda Zlatu Đurđević.

“Riječ je o nesumnjivo stručnoj osobi. Važno je da se pošalje poruku da je dobar kandidat i trebala je biti izglasana, ali postoji niz problema. Sam legislativi okvir koji očekuje dogovor predsjednika premjera očito nije dobar. Čini mi se da se neke stvari opet bavimo nekim drugim stvarima, a bitne se stavljaju pod tepih.”, zaključila je Peović.

You may also like