Home Izdvojeno VIDEO Posvojitelj djeteta iz Konga priča svoju stranu priče

VIDEO Posvojitelj djeteta iz Konga priča svoju stranu priče

by Ante R.

Zoran Subošić, posvojitelj djeteta iz Konga, u emisiji ‘Nedjeljom u dva’ govori o višemjesečnom prisilnom boravku u Zambiji, zatvoru, kaotičnom suđenju te neizvjesnosti koja je pratila četiri hrvatska para u pokušaju da postanu roditelji.

Tko je najviše pomogao, a tko odmogao hrvatskim parovima koji su posvojili kongoansku djecu te kakva iskustva možemo izvući iz tog slučaja, neka su od pitanja emisije. Zoran Subošić, posvojitelj djeteta iz Konga, za HTV emisiju Nedjeljom u 2, rekao je da se u Zambiji nije mogao previše baviti pisanjima medija i mišljenjem javnosti o njihovom slučaju.

– U tom trenutku smo imali puno pametnija posla, dokazati da mi nismo nikakvi trgovci djecom, da nismo imali namjeru eksploatirati tu djecu, objasnio je. Ali istaknuo je da je bilo prilično teško čitati komentare na društvenim mrežama koji kako navodi “nemaju veze s mozgom”.

– Sada kada sam se vratio pokušavam to ostaviti iza sebe i živjeti dalje svoj život. Imamo svoju priču koja je takva kakva je, netko može misliti da je ona istinita, a netko može misliti da nije. To je više problem onoga koji to misli nego moj, kazao je Subošić.

Voditelj je pitao posvojitelja zašto se ta situacija dogodila baš njima iako su prije njih posvojitelji bez problema posvajali djecu iz Konga. Subošić je odgovorio da im je njihov odvjetnik u Kongu rekao da mu se čini da se tu radilo o pokušaju iznude koji je krenuo u krivom smjeru.

– U zatvoru su nam tumačili da je moguće da su ljudi iz imigracije mislili da ćemo se mi uplašiti u zatvoru i da će onda tražiti novac od nas, naveo je kao jednu od teorija Subošić.

Procedura posvajanja

Subošić je kazao da su se supruga i on u Centar za socijalnu skrb prijavili 2021. godine i da su dogovorili termin. Dodaje da su prošli sve provjere i edukaciju.

– Provjeru bih nazvao vrlo temeljitom i vrlo rigoroznom, rekao je.

– To je trajalo od prosinca do kolovoza kada smo dobili pozitivno rješenje Centra za socijalnu skrb da smo podobni za posvojenje djeteta niže kronološke dobi što smo mi i htjeli, dodao je.

Posvajanje djeteta iz Afrike

Posvojitelj je objasnio da su supruga i on na edukacijama shvatili da ih pripremaju za posvojenje teško posvojive djece. U razgovoru s parom koji je posvojio djecu više dobi shvatili su da je vrlo teško u Hrvatskoj posvojiti dijete niže dobi u kraćem vremenskom periodu.

– Azra je s nekim razgovarala i dobila informaciju da je moguće posvojiti dijete iz Afrike, rekao je.

Nakon informiranja o takvoj vrsti posvajanja supruga i on počeli su prikupljati potrebnu dokumentaciju.

Azra Imamović Subošić: Mariella me nakon pet dana počela zvati ‘mama’

Svoju stranu priče Maji Sever ispričala je i Zoranova supruga Azra Imamović Subošić. Kazala je kako su ona i njezin suprug godinama pokušavali dobiti. Bila sam na par operacija. To je toliko postalo iscrpljujuće i za mene i Zokija koji je imao krivnju jer ne može pomoći, prisjetila se. U Hrvatskoj se, dodala je puno čeka na posvojenje jer se teško oduzima roditeljstvo, a ti roditelji ne brinu o svojoj djeci. Njezina djevojčica Mariella, već nakon pet dana počela ju je zvati ‘mama’.

Prisjetila se i mučnih događaja iz Zambije. Kad su ih vratili iz zrakoplova odvojili su ih od supružnika i odveli na “najgore mjesto na svijetu”, bez vode i svjetla, sa žoharima – a najteže joj je bilo što nije sa Mariellom. U pritvoru su bili 65 dana u pritvoru. Uzeli su im grudnjake i nakit a prvih dana živjeli su samo na vodi i kruhu, kaže Azra. S partnerima su komunicirali ‘prokrijumčarenim’ pismima ispod vrata. U momentu kad su u sudnicu uveli djecu, tad je bila sigurna da će sve biti u redu.

Podsjetimo, četiri para iz Hrvatske otputovala su krajem prošle godine u Zambiju kako bi preuzela djecu iz DR Konga kojima su hrvatski sudovi potvrdili odluke o posvojenju, a MUP izdao dokumente. Međutim, uhićeni su 7. prosinca u zračnoj luci u Ndoli kad su s djecom namjeravali napustiti Zambiju zbog sumnje u autentičnost dokumenata i trgovinu djecom.

Hrvati su proveli u zambijskom zatvoru gotovo sedam tjedana, do 23. siječnja kada su pušteni da se brane sa slobode. Sudac je na ročištu 6. veljače odlučio prekinuti suđenje te naložio da Hrvati u narednih 48 sati napuste Zambiju, no već sljedeći dan parovi su ponovo vraćeni u pritvor zbog širenja optužnice za ista kaznena djela koja im se stavljaju na teret.

Nedugo nakon toga ponovno su pušteni da se brane sa slobode, a suđenje je prebačeno na Viši sud u Ndoli koji ih je oslobodio. Sutkinja je utvrdila da nema dokaza da su počinili kazneno djelo trgovine djecom niti da su dokumenti o posvojenju djece lažni. Četiri para vratila su se u Hrvatsku s djecom, piše HRT.