Home Izdvojeno VIDEO Priredili su ‘dobrodošlicu’ ruskim specijalcima, progonili ih kroz Černobil, a noću udaraju na rusku infrastrukturu, evo tko su šamanovci

VIDEO Priredili su ‘dobrodošlicu’ ruskim specijalcima, progonili ih kroz Černobil, a noću udaraju na rusku infrastrukturu, evo tko su šamanovci

by Ante R.

Njihova zadaća je neprimjetno duboko ući u neprijateljsku pozadinu i uništiti infrastrukturu vitalnu za vojne operacije koje je Kremlj poduzeo protiv Ukrajine. Oni su pripadnici bojne Šaman, koja izvršava najteže zadatke, a sastavljena je od pripadnika elitnog 10. specijalnog jurišno-izviđačkog odreda ukrajinske vojne obavještajne službe koja se isključivo bavi prepadima na neprijateljskom teritoriju. Evo što još znamo o šamanovcima, piše tportal.

Priču o postojanju i djelovanju ukrajinske bojne Šaman prvi je ovih dana objavio ugledni britanski dnevnik The Times te precizira da je misija postrojbe uništiti vitalnu rusku vojnu infrastrukturu na njezinom području djelovanja. Pouzdani britanski dnevnik ističe da je bojna sudjelovala u nekoliko akcija koje su predvodili dvojica operativaca i obavještajac, a s kojima su Timesovi novinari uspjeli razgovarati nakon zadaće u kojoj je postrojba noću ubačena u Rusiju prešavši granicu u niskoletećem helikopteru.

‘Šaljemo ih da izvršavaju najteže zadaće jer su najbolji i najhrabriji. Iznimno su važni za vojne operacije’, kazao je britanskim novinarima ukrajinski obavještajac pod uvjetom da ostane anoniman. Dodao je da se u bojnu primaju oni koji prođu iscrpljujuće testove te da svi borci posjeduju vještine ronjenja, padobranstva i alpinizma.

The Times piše, a prenose ostali mediji, da takve akcije pomažu objasniti višekratno zabilježene propuste u radu ruskih rafinerija, skladišta streljiva i komunikacijskih mreža. Ukrajinski mediji pak tvrde da je borcima bojne strogo savjetovano da ne otkrivaju javnosti detalje svojih akcija, ali potvrđuju da upravo šamanovci stoje iza napada na rusku infrastrukturu.

Dočekali ruske specijalce u Hostomelu

Međutim elitna ukrajinska postrojba ne bavi se samo prepadima u pozadini. Njihove zadaće također uključuju koordinaciju manje iskusnih pješačkih postrojbi i sudjelovanje u konvencionalnim bitkama. Konkretnije, pripadnici bojne Šaman dočekali su ruske specijalce u zračnoj luci Antonov u Hostomelu, očistili selo Mošun u blizini Kijeva od ruskih snaga, branili glavni grad i progonili Ruse koji su bježali u Bjelorusiju kroz Černobilsku zonu isključenja.

Stekli slavu u Afganistanu

List piše da su borci iz bojne Šaman također bili prisutni u ljeto 2021. u Afganistanu te su stekli međunarodnu slavu među ostalim svjetskim elitnim postrojbama nakon što su u odvažnoj akciji spasili skupinu kanadskih prevoditelja, a koju su ranije odbile izvršiti američke i kanadske trupe.

Prema pisanju najčitanijeg kanadskog lista The Globe and Mail, ukrajinski specijalci uspjeli su spasiti oko 700 Ukrajinaca, Kanađana, državljana drugih zemalja, a među njima i novinare, prevoditelje i djelatnike nevladinih organizacija koji su tražili spas iz zemlje u kojoj su vlast 15. kolovoza 2021. preuzeli talibani. Kanadski list ističe da je Ukrajina izvela sveukupno šest evakuacijskih letova, s time da je zadnji bio 28. kolovoza.

You may also like