Home Izdvojeno VIDEO Prkačin: Proračun, koji će se usvojiti u srijedu, pomoći će širenju i razvoju ‘srpskog sveta’. SPC se vrlo izdašno financira…

VIDEO Prkačin: Proračun, koji će se usvojiti u srijedu, pomoći će širenju i razvoju ‘srpskog sveta’. SPC se vrlo izdašno financira…

by Ante R.

Ante Prkačin, saborski zastupnik Domovinskog pokreta, u Hrvatskom je saboru u utorak govorio o Srpskoj pravoslavnoj crkvi.

Na početku svog govora, Prkačin ističe da će proračun, koji će usvojiti u srijedu, pomoći “širenju i razvoju srpskog sveta”. Pored ostalog, ističe da je proračun politički dokument.

“Normalno je da politika ima utjecaj na proračun, ali diletantizam hrvatske politike, ali ne poznavanje elementarnih političkih i povijesnih činjenica da se onako tretiraju dvije vjerske zajednice u Hrvatskoj, dvije pravoslavne crkve je neprihvatljivo i nedopustivo!”, smatra saborski zastupnik.

Nakon dominantne katolične crkve u Hrvatskoj, imamo i dvije pravoslavne crkve u Hrvatskoj. “Imamo SPC i Hrvatsku pravoslavnu crkvu koja po zadnjem Popisu stanovništva ima čak 30 tisuća članova. Imamo zanimljiv slučaj da se SPC vrlo izdašno financira iz hrvatskog proračuna dok Hrvatska pravoslavna crkva ništa ne dobiva”, navodi Prkačin.

No ni tu nije stao.

“Ima još nešto zanimljivo… Niti jedna, a ni druga – od te dvije pravoslavne crkve – nisu legalne. SPC nije legalna jer ne želi legalitet u Hrvatskoj. Ona samo da se upiše u evidenciju vjerskih zajednica, a hrvatska vlast je gotovo na koljenima moli da to učini. Da se upiše u evidenciju vjerskih zajednica bila bi legalna, ali bi tada priznala Hrvatsku, a to je jedini element velikosprpstva koji hrvatsku državu ne priznaje!”, jasan je Prkačin.

“Ova ‘kukavna’ Hrvatska pravoslavna crkva, zbog toga što se zove Hrvatska, kuka, moli i kumi…”, dodaje.

Kaže da su ga ozbiljni ljudi upozorili da je lakše neke stvari pročitati, nego govoriti napamet. “O ovome pravoslavlju treba progovoriti, pročitat ću ovaj dokument… Kolegice i kolege, među vama ima nekolicina koji o tome nešto znadete dok u Vladi nitko pojma nema. To je dokument kojeg su četiri istočna patrijarha 1530. godine poslali ohridskom arhiepiskopu u kojemu tvrde da nikada nije postojalna priznata, kefalna SPC”, govori zastupnik pa čita sadržaj dokumenta čije detalje možete vidjeti u vidu ispod teksta, prenosi Direktno.

You may also like