Home VijestiDogađaji VIDEO Sjećanje na žrtve pokolja u Voćinu: Mučili i ubili 47 mještana i tri zarobljena hrvatska branitelja

VIDEO Sjećanje na žrtve pokolja u Voćinu: Mučili i ubili 47 mještana i tri zarobljena hrvatska branitelja

by Ante R.

U Voćinu pokraj Slatine obilježava se 30. godišnjica masakra, kada su paravojne postrojbe pobunjenih Srba, povlačeći se pred hrvatskim snagama, mučile i ubile 47 mještana i tri zarobljena hrvatska branitelja, piše HRT.

 

U počast ubijenima održava se i 13. hodočašće hrvatskih branitelja, hrvatske vojske i policije u marijanskom svetištu Gospi Voćinskoj, na koje su stigli branitelji iz gotovo svih krajeva Hrvatske.

 

– Prisjećamo se tih bolnih trenutaka na današnji dan, kada smo ulazili u Voćin, kada smo s ovog brijega vidjeli da naše crkve nema, kada smo ušli u Ulicu prosinačkih žrtava i tu zatekli 10 izmasakriranih Hrvata. Mi Vočinćani, hrvatski branitelji, koji smo bili na čelu kolone, zatekli smo naše roditelje, braću sestre, sjeća se Darko Bužičković, predsjednik UDVDR-a Voćin.

 

 

– Mi smo vidjeli ljude koji su ubijeni na pragu svoje obiteljske kuće, u mnogim prostorima, dvorištima. Ubijeni su hladnim oružjem surovo, teško, bolno. Ljudi jecaju, plaču, okolo je dim, osjeti se palež kuća, palež kompletnog ovog prostora, govori Josip Černi, ratni zapovjednik 136. slatinske brigade HV-a, piše HRT.