Home Izdvojeno VIDEO Škoro, Lederer i Dobrović predstavili program Domovinskog pokreta za Zagreb

VIDEO Škoro, Lederer i Dobrović predstavili program Domovinskog pokreta za Zagreb

by Ante R.

Revizijom financijskog stanja, ugovora i javne nabave, boljim upravljanjem gradskom imovinom i iskorištenjem sredstava EU fondova osigurat će se izlazak Grada iz dugogodišnjeg deficita

Miroslav Škoro, kandidat Domovinskog pokreta za gradonačelnika Grada Zagreba sa svojim zamjenicima, Anom Lederer i Slavenom Dobrovićem, danas je u Zagrebu predstavio izborni program Domovinskog pokreta za lokalne izbore u Zagrebu 2021. godine.

U izradi programa koji, kako je istaknuo Miroslav Škoro, nudi provediva, realna i ekonomski održiva rješenja, sudjelovalo je 50-tak stručnjaka u pet radnih skupina pod vodstvom Slavena Dobrovića.

Kada su u pitanju financije, gospodarstvo i EU fondovi, glavni cilj programa Domovinskog pokreta je uz postupno smanjenje financijskog pritiska na građane, omogućiti racionalno upravljanje gradskim proračunom. Polazna točka, kako je istaknuo Miroslav Škoro, nužna je revizija postojećeg financijskog stanja, svih ugovora i javne nabave. Uvođenjem reda u gradske financije, gdje su trenutno postojeća financijska izvješća nevjerodostojna i upitna, stvorit će se uvjeti za opravak gradskog proračuna i izlazak iz dugogodišnjeg deficita. Također, fokus će biti i na snažnijem povlačenju EU sredstava i realizaciji projekata financiranih iz EU fondova, u čemu je danas Grad Zagreb neobjašnjivo i neopravdano neučinkovit. Naime, kako ističe Miroslav Škoro, Zagreb je do sada uspješno proveo EU projekte u iznosu manjem od 2%, a trenutno je u provedbi skromnih 4,5% od ukupno raspoloživih sredstava za Hrvatsku. Taj problem moguće je riješiti, između ostalog, i promjenom modela upravljanja Holdingom, bez zadiranja u stečena prava zaposlenika, i to prije svega provedbom javnih natječaja za sve više upravljačke funkcije.

Miroslav Škoro posebno se osvrnuo na problem obnove grada nakon potresa, koja je spora zbog, kako ističe, lošeg Zakona o obnovi, previše administracije, nerealnih konzervatorskih zahtjeva i neriješenih imovinsko-pravnih odnosa.

Slaven Dobrović je u svom izlaganju naglasio kako će Domovinski pokret provesti potpunu reorganizaciju komunalnog sustava Grada Zagreba u smjeru resursno učinkovitog i prema okolišu odgovornog kružnog gospodarenja otpadom. Veliki problem za sustav i građane su gubici u vodoopskrbnoj mreži i do 50%, a brojna naselja u gradu nemaju osiguranu adekvatnu vodoopskrbu i odvodnju. Uz proširenje mreže vodoopskrbe i odvodnje, Domovinski pokret planira i stavljanje u funkciju zapuštenih sljemenskih izvora vode. Dodatno, istaknuo je kako planiraju i jačanje mreže mjernih stanica za kvalitetu zraka te mjere za smanjenje buke, elektromagnetskog zračenja, svjetlosnog onečišćenja i alergena.

Kvalitetnim prostornim i strategijskim planiranjem, osigurat će se ravnomjeran razvoj svim dijelovima grada, uz reorganizaciju nadležnih službi te izradu novog GUP-a uz uključivanje struke i javnosti.

Ana Lederer je naglasila kako Zagreb, kao kulturno središte Hrvatske, treba novu strategiju kulturnog razvitka. Istaknula je kako će Domovinski pokret obnoviti potresom oštećene ustanove u kulturi, modernizirati ih te pripremiti projekte za igranju novih.

Posebnu pažnju, Domovinski pokret posvetit će demografskim mjerama, mladima i obiteljima te donijeti niz poticajnih mjera za pronatalitetnu politiku. Tako će, između ostaloga, skratiti potrebno prebivalište za ostvarivanje roditeljskih poticaja s 5 na 1 godinu, a roditelju odgojitelju osigurati višegodišnji ugovor. Poticat će i samozapošljavanje mladih, uvesti financijske olakšice za pokretanje vlastitih poslova i stjecanje nultog radnog iskustva te pomoći obiteljima u stambenom zbrinjavanju.

Domovinski pokret, kako ističe Ana Lederer, osigurat će besplatne jaslice i vrtiće za svu djecu u Zagrebu, s mogućnošću upisa tijekom cijele godine. Naglašava kako svaka škola mora imati školsku dvoranu te je nužno poticati izvrsnost kroz osnivanje Centra za izvrsnost. Dodatno, svojim programom, omogućit će veću dostupnost sporta kroz obnovu postojećih objekata i centara poput Mladosti, Šalate i stadiona u Kranjčevićevoj te izgradnju novog stadiona Dinama.

Što se tiče kvalitete zdravstvenih usluga, Domovinski pokret će omogućiti da dijagnostičke pretrage u zagrebačkim bolnicama budu dostupne svima 24 sata dnevno, osnovati Ustanovu Grada Zagreba za palijativnu skrb, revitalizirati Imunološki zavod, bolnicu Blato te Centar liječenja i zdravstvene zaštite u Novom Zagrebu. Dodatno će mjerama pomagati osobama s invaliditetom, osobama s posebnim potrebama, zaposlenim roditeljima djece sa smetnjama u razvoju te izraditi programe prevencije za probleme ovisnosti i suzbijanje dječjeg siromaštva.

Hrvatskim braniteljima pružit će svu moguću potporu za rješavanje njihovih problema te posebnu pažnju, kako ističe Ana Lederer, posvetit će umirovljenicima kroz maksimalnu skrb, osiguranje besplatnog javnog prijevoza i širenje mreže domova za starije.

Lederer: Uložit ćemo naš identitet u kulturu

Leder je istaknula kako trideset godina radi u kulturi i kako smo posljednjih godina svjedoci strmoglavog raspada kulture i na razini Grada Zagreba i na razini države. „To su spojene posude iste kulturne politike između države i grada koja zanemaruje kulturni identitet, koja zanemaruje naše kulturne ustanove, koja ima jasnu agendu financiranja udruga koje dobivaju golem novac. Potres je zapravo do kraja pokazao stanje naše kulture u našemu gradu u kojoj više ni naši građani ne žele sudjelovati u onome broju u kojemu naša tradicija to zapravo podrazumijeva“, istaknula je Lederer.

Mi ćemo, sasvim sigurno, otvoreni kakvi jesmo, promijeniti način upravljanja, uložit ćemo u kulturu onaj naš identitet, ono nešto što naši građani zaslužuju. Vjerujem da ćete nam svi pomoći u tome i da ćete nas u takvome odnosu prema kulturi, koja je i slika grada i države i našega identiteta, podržati“, poručila je Lederer.

Dobrović: Zelene politike ugrađene u ovaj program nisu aktivizam

Slaven Dobrović je istaknuo da su i on i članovi Domovinskog pokreta svoj osobni, karijerni i financijski integritet postigli prije ulaska u politiku. „Zelene politike koje su ugrađene u ovaj program nisu aktivizam, nego se radi o sustavnom pristupu mnogim okolišnim problemima koji su utemeljeni u činjeničnom stanju: definirane metode i jasni ciljevi do kojih se želi doći“, rekao je.

Timski rad, politička odgovornost i kompetentnost su vrline i vrijednosti koje se u ovome timu cijene. Mislim da će građani to itekako prepoznati i da ćemo uspjeti uz tu pomoć promijeniti Zagreb, a onda i Hrvatsku na bolje“, istaknuo je Dobrović.

You may also like