Home VijestiDogađaji VIDEO Titov bunker u Konjicu. Najveća vojna tajna Jugoslavije

VIDEO Titov bunker u Konjicu. Najveća vojna tajna Jugoslavije

by Ante R.

Titov bunker u Konjicu jedno je od najmisterioznijih mjesta u čitavoj bivšoj Jugoslaviji, te vjerovatno najveća skrivana vojna tajna bivše zemlje. U ovom videu, pokazujem iz prve ruke kako ovo mjesto danas izgleda.

Izgradnja Titovog bunkera u Konjicu, koštala je u to vrijeme nevjerovatnih 4,6 milijardi američkih dolara, koje su upotrijebljene, kako bi se stvorio ovaj mali podzemni grad, inače treći najskuplji projekat u istoriji bivše države.

 

U trenutku kada je napravljen, nosio je kodni naziv „Istanbul“, a ono što je zanimljivo, je da je u njega u svakom trenutku u slučaju bilo kakve opasnosti, moglo da stane 350 najviših političkih i vojnih zvaničnika bivše Jugoslavije.

 

Fascinantno zvuči i to, da račun za struju koji se ovdje plaća, danas iznosi 15 000 konvertibilnih maraka, kao i da se u bunkeru nalazi stotine spavaćih soba, sale za konferencije, operativni centri i još mnogo toga.

Kako biste doživjeli ovo mjesto i otkrili sve što ono nudi, tu će vam pomoći vodiči u bunkeru koji rade zaista sjajan posao i ovu turu prikažu, na nevjerovatno zanimljiv način. Zavirite u Titov tajni podzemni grad i otkrijte koliko je zapravo nekadašnja država bila moćna. Cijena ture je inače 20 KM i traje oko 2 sata.

Robert Dacešin Youtube