Home Izdvojeno VIDEO U Kninu dodijeljene crvene beretke novim pripadnicima 3. mb Pauci

VIDEO U Kninu dodijeljene crvene beretke novim pripadnicima 3. mb Pauci

by Ante R.

Na prigodnoj svečanosti koja je održana u vojarni “4. gardijske brigade Pauci” u Kninu su u srijedu, 28. travnja 2021. godine dodijeljene 53 crvene beretke novim pripadnicima 3. mehanizirane bojne Pauci Gardijske mehanizirane brigade Hrvatske kopnene vojske povodom 30. obljetnice osnutka 4. gardijske brigade Pauci.

Svečanosti povodom dodjele beretki nazočili su ministar obrane Republike Hrvatske Mario Banožić i načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH admiral Robert Hranj, predsjednik Republike Hrvatske i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga RH Zoran Milanović, zapovjednik Hrvatske kopnene vojske general-pukovnik Boris Šerić, zapovjednik Gardijske mehanizirane brigade brigadir Dražen Ressler, zapovjednik 3. mehanizirane bojne Pauci pukovnik Ivica Armada, predsjednik Udruge veterana 4. gardijske brigade Hrvoje Pupić-Vurilj i drugi.

Istaknuvši kako današnja svečanost dodjele crvenih beretki nije samo čin, novim pripadnicima bojne Pauci ministar obrane Mario Banožić poručuje: “Crvena beretka simbol je legendarne 4. gardijske brigade, ona je prije svega podsjetnik da svaki dan, kad budete nosili tu crvenu beretku, budete svjesni načina na koji je nastajala 4. brigada i na koji način je nastala Hrvatska država. Vama je povjerena čast da čuvate uspomenu i nastavite tradiciju legendarnih Pauka.”

U tom kontekstu, povodom 30. obljetnice osnutka 4. gardijske brigade ministar je istaknuo kako je danas prilika prisjetiti se slavnog puta i svih pobjeda legendarne ratne 4. gardijske brigade u Domovinskom ratu. “Te pobjede su nam i danas obaveza da poštujemo način na koji je stvorena Hrvatska vojska i još im jednom zahvalimo, kao i svake godine do sada, na svemu što su, zajedno sa svojim članovima obitelji, dali da bi danas imali sigurnu i slobodnu hrvatsku državu”, rekao je ministar.

Osvrnuvši se na važnost očuvanja tradicije, ministar je istaknuo kako danas vojarna u Kninu nosi ime slavne 4. gardijske brigade, a Časnička škola nosi ime Andrije Matijaša-Pauka. “Kada govorimo o 4. ratnoj gardijskoj brigadi, o imenima kao što je Andrija Matijaš-Pauk, govorimo o ljudima koje je dičila iznimna hrabrost i odlučnost”.

Ministar obrane na kraju je naglasio: “Naša daljnja obaveza je ulagati u Hrvatsku vojsku, razvijati je, ona je krvlju stečena. Čestitam svima vama koji ste danas prisegnuli i želim vam još jednom zahvaliti na svemu što činite za Hrvatsku državu”, priopćio je MORH.

 

You may also like